Bearbetat material från arabvärlden

Benny Morris har skrivit en tänkvärd artikel om rapporteringen från Egypten:

It is assumed that the values underlying the upsurge in the streets of Cairo and Alexandria are those of Western democracy—a desire for liberation, freedom, equality. And it is also assumed that this represents the will of the mass of Egyptians, urban and rural.

But this may well be an optical illusion. Many of history’s major successful revolutions were driven by the desire for material betterment, for very concrete bread, not by a desire for such abstracts as political freedom and human rights. Egypt’s is probably no different.

Han skriver också om hur journalisterna väljer att rapportera:

And the Western interviewers, especially from the BBC and CNN, are in effect hearing and then broadcasting representatives of a thin layer of Egyptians, who know decent English (who have lived in the West or are children of mixed Egyptian-Anglo-Saxon parentage or were educated at the American University of Cairo). They are relatively sophisticated and generally secular (or seemingly secular). Wael Ghanem, of Google, is a good example.

Western journalists interview them because they, the journalists, don’t know Arabic or because the journalists prefer interviews in English that can be readily transmitted and are understood by their networks’ viewers. But these interviewees are unrepresentative of the vast mass of Egyptians, urban and rural (mostly poor, mostly without English).

The result of this unrepresentative interviewing is that the consumers of the Western media, in London, Washington and the capitals of Europe, are getting a skewed (indeed, perhaps thoroughly misleading) view of what Egyptians think and want. Occasionally, the viewer will hear, from somewhere off center stage, “Death to Israel” or “Allahu Akbar.” But these voices are drowned out by the mellifluous English speakers, chanting “freedom,” “human rights,” “democracy,” into receptive Western ears. The sophisticated, not to say manipulative, interviewees know that this is what BBC and CNN viewers in the West want to hear.

Detta som Morris antar är i Sverige en uttalad strategi, i alla fall från SR Ekot. När jag kontaktade dem angående att Cecilia Uddén fått ett pris där hennes vinkling särskilt framhålls fick jag till svar att en vinkling för den upplevt svagaste var “det som kännetecknar en bra korrespondent”.

Vad undanhåller korrespondenterna oss i sin rapportering? Det känns obehagligt att vara utlämnad till Cecilia Uddén, Bitte Hammargren och deras kollegor. Deras rapportering ger inte en rättvisande bild av världen.

Se Elder of Ziyon om revoltörerna i Bahrain.

Titeln kom från Johan Ingerös inlägg om när regeringen slog tillbaka mot vinklad journalistik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.