Madons bjälke i ögat

I dag dras valsen om liberaler som sviker yttrandefriheten ett varv till på Expressens ledarsida. Det är Sakine Madon som menar att andra liberaler inte förstår enkla principer om yttrandefrihet.

Först tar hon upp Mathias Sundins agerande på Stadsbiblioteket i februari 2007:

Till och med Mathias Sundin (FP), vanligtvis en principfast yttrandefrihetsförsvarare, fick tidigare bort delar av en utställning i hemkommunen Norrköpings stadsbibliotek. Upprörande var den gången ihopsatta fotografier som föreställde nazister i ett judiskt getto, och i det andra israeliska soldater i Gaza.

Osmaklig och osaklig jämförelse? Javisst. Rasistiskt? Det är diskutabelt, precis som det går att diskutera om karikatyrer av muslimer – observera att exempelvis de danska karikatyrerna inte enbart föreställer Muhammed – är rasistiska.

Frågar du Sundin är det rasistiskt att jämföra Gaza med Förintelsen. Men frågar du någon annan kan de danska karikatyrerna anses vara rasistiska

I rimlighetens namn kan inte subjektiva åsikter och känslor diktera var gränsen ska gå.

Det Mathias Sundin gjorde var just att påpeka att han ansåg att det är rasistiskt att utmåla israelisk soldater som nazister. Han menade också att EUs egna riktlinjer pekar på att den typen av jämförelser kan vara rasistiska.

Biblioteket har som policy att inte ställa ut rasistiskt material, och eftersom man var osäker på om utställningen bröt mot denna policy. Därför tog man bort delar av utställningen.

Att en ansvarig politiker reagerar mot olämpliga utställningar på ett offentligt bibliotek är inget konstigt. Om bibliotekschefen ställde ut nazipropaganda måste den såklart reagera. Även den mest yttrandefrihetsivrande liberal kan tycka att det inte passar med rasistiskt material på bibblan.

Nu var det dock inte det som hände. Sundin agerande inte som ansvarig politiker, utan som debattör som uppmärksammade biblioteket och ansvarig politiker på inkonsekvensen i deras agerande.

Madon kommenterar även Paulina Neuding:

En annan liberal som verkar ha kort minne är Neo:s chefredaktör Paulina Neuding. Hon var mer än lovligt förbannad på Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu som i fjol antydde att judar i Sverige bör ta avstånd från Israels politik. […]

För detta fick han rättvis kritik; judar har naturligtvis ingen kollektiv skyldighet att förhålla sig till vad den israeliska staten gör. Neuding påpekade att Reepalu var inne på en farlig väg.

Men efter det nyliga terrordådet i centrala Stockholm skrev samma Neuding på Twitter att “avståndstaganden från muslimer” kan “GÖRA SKILLNAD”. […]

Hur var det nu, ska man önska avståndstaganden från oskyldiga människor för att de delar någon form av grupptillhörighet med förövare? Var det inte precis vad Reepalu gjorde?

Neudings tweet i sin helhet finns här och lyder som följer:

nej muslimer har såklart inget kollektivt ansvar. däremot kan avståndstaganden från muslimer GÖRA SKILLNAD, därför efterfrågas de.

Paulina Neuding har alltså tydligt tagit avstånd från kollektivt ansvar. Men genom att klippa bort halva meningen utmålar Sakine Madon henne som kollektivist eller rasist.

När Ilmar Reepalu menar att judar i Malmö ska ta avstånd från vad den judiska staten gör är det en kollektivisering dom är problematisk.

Att säga att muslimer inte har ett kollektivt ansvar, men att de kan göra skillnad finns det ingen form av kollektivisering i. Neuding tar inte ens ställning i frågan, hon förklarar ett fenomen.

Madon avslutar:

Att inte ens liberala debattörer kan hålla i enkla principer gör debatten om yttrandefrihet och mångkultur till en lekstuga. Det duger inte i skarpt läge. Kvar får vi rädda och tysta debattörer och konstnärer, och en samhällsdebatt där alla smyger omkring på helspänn.

Sakine Madon går alltså helt vilse i sin debattartikel. Först blir hon en av många som misuppfattar Mathias Sundins agerande i Norrköping. För det andra använder hon ohederlig citatteknik för att utmåla Paulina Neuding som kollektivist – eller kanske till och med rasist.

Att antyda att folk är rasister har en tendens att skapa rädda och tysta debattörer. Kanske något för Madon att fundera på i framtiden, om hon verkligen är orolig för fenomenet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.