Förintelsens minnesdag

Idag högtidlighålls minnet av förintelsen världen över. Det är oerhört viktigt, eftersom antisemitismen är starkare än på längre. Henrik Bachner har skrivit en viktig text om detta i Expressen:

“Antisemitismen är sannolikt den mest utforskade av alla gruppfördomar. Även om dess samtida former och manifestationer finns en omfattande kunskap. Men av denna märks inte mycket i den svenska debatten. I stället intas scenen i allt högre grad av debattörer som torgför uppfattningar som saknar stöd i forskningen, men som tycks tjäna en politisk agenda.

En vanligt förekommande myt är att antisemitismen skulle ha upphört eller reducerats till en ytterligt marginell företeelse. Nära förknippad med denna föreställning är också påståendet att antisemitismen ”ersatts” av islamofobin.”

Sydsvenskan har ett intressant reportage om fyra muslimska killar som tagit initiativ mot antisemitismen i Malmö:

Fördomar. Undermålig historieundervisning. En ovilja att bjuda in vittnen från Förintelsen till skolor.

Siavosh Derakhti listar snabbt orsakerna till antisemitism i Malmö och Sverige.
Det senaste årets diskussion om judefientlighet i Malmö har påverkat honom. Som ung muslim vill han påverka och förbättra relationerna mellan religiösa minoriteter i staden.
Ja, mellan alla grupper och minoriteter.

I höstas lade han därför fram ett förslag för lärare och klasskamrater på Latinskolan.
Siavosh Derakhti ville att klassen skulle besöka Auschwitz, det nazistiska dödslägret i Polen.
– Flera skrattade och frågade hur jag skulle kunna klara av att genomföra ett sådant projekt. Men vi beslutade oss för att satsa allt. Skulle det inte gå så hade vi i alla fall lärt oss en massa.

Hatten av för Siavosh och hans vänner. De är förebilder som insett att kampen mot antisemitism måste fortsätta. Det är vad förintelsens minnesdag handlar om.

Se även Mathias Sundin och Johnny Munkhammar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.