Folkpartiet ett konservativt parti

Nina Larsson och Johan Pehrson skrev på DN Debatt i veckan och attackerade miljöpartiet för deras liberalism-flörtande. I korthet handlar det om att Folkpartiet förvaltar de liberala värderingarna bättre än Miljöpartiet.

På vissa områden är Miljöpartiet klart mer ideologiskt liberala än FP, framför allt när det kommer till integriteten. Johan Pehrson har blivit en omslagspojke för övervakningsstaten som har rullats ut under alliansens ledning.

Larsson och Pehrson pekar även på att liberalism handlar om att dra upp gränser för statens makt. Men folkpartister generellt har en tendens att utöka statens makt, snarare än minska.

Liberalism för mig är framför allt frihet från statligt tvång. Här har Folkpartiet inte tillhört klassens ljus. Vi är idag inte ett liberalt parti, utan snarare ett konservativt parti, som Henrik Alexandersson nyligen bloggade om.

Det är utmärkt att Folkpartiet öppnar upp för omprövning av sina gamla idéer nu när partiprogrammet ska skrivas om. För idag är det inte läge att peka på andra partiers brister. Bjälken i Folkpartiets öga är uppenbarligen svår att se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.