Folkgrupper och det enklaviserade samhället

Något som slog mig i mitt förra inlägg om Sakine Madons text är att hon pratar om rasism mot muslimer. Jag tog inte upp det där, eftersom det är ett såpass snårigt område att det förtjänar ett eget inlägg.

Sakine Madon och många med henne likställer judar med muslimer. Det är felaktigt och farligt.

Judar är både en religion och en folkgrupp eller etnoreligiös grupp. Det är den allmänna definitionen och skiljer judendomen från de andra stora världsreligionerna kristendom och islam, som båda är missionerande religioner.

Muslimer är en trosgemenskap bestående av många olika folkgrupper. Det finns muslimer från Balkan, från Afrika, från mellanöstern och från bortre Asien. De är olika folkgrupper som förenas av sin tro.

Muslimer bör alltså inte jämföras med judar, utan med kristna.

Islam och kristendom bör behandlas lika, anser jag. Islam är en del av vårt samhälle, och det är mycket bra. Men av olika skäl behandlar vi religionerna olika. Den enda legitima anledningen till annorlunda behandling som jag ser är att islam är en minoritetsreligion. Det kräver att man behandlar den på ett annat sätt i vissa fall, men på det stora hela blir det ungefär samma.

Vissa människor krävde ett kollektivt avståndstagande från muslimer efter terrordådet i Stockholm. Det anser jag är felaktigt, men jag tycker det är lika felaktigt att detta utmålas som en form av rasism.

Av slentrian och kanske av missledd respekt har muslimer börjat behandlas som en folkgrupp – vilket gör att den typen av uttalanden är “rasistiska”. Men islam är en religion, och muslimer är inte en enhetlig grupp. Muslimer är många olika folkgrupper men i det offentliga samtalet pratar vi om en muslim som en troende person från arabvärlden. Dessutom en lättkränkt och svag sådan.

Det finns olika typer av muslimer, på samma sätt som det finns olika typer av kristna. De flesta svenskar är kristna utan att vara troende. En del är mer uttalat kristna.

Att kräva att religiösa människor ska ta avstånd från terror i sin religions namn anser jag vara fullkomligt harmlöst. Människor som är religiösa har gjort ett val att ge uttryck för en tro. Då får man svara för det ibland och ta skit för det ibland, på samma sätt som jag som liberal får ta skit och bli smutskastad för att jag är liberal.

Det finns också kulturella muslimer och kristna, alltså personer som identifierar sig med en viss religion utan att för den skull vara aktivt troende. Att kräva att en sekulär muslim ska ta avstånd från terror är rejält puckat, och kan vara kränkande. Men sådana saker sker ibland. Jag skulle kunna bli kränkt för att jag är svensk eller för att jag är kristen.

Skillnaden är förstås att jag är en del av en majoritet och en muslim är en minoritet i Sverige. Men, som jag skrev tidigare anser jag att vi bör se vuxna människor som vuxna. Vissa kränkningar kommer man inte ifrån, det är en del av livet att bli kränkt.

Alternativet till detta är att vi ska se muslimer som en folkgrupp, och kristna som en folkgrupp. Då hamnar vi någonstans där vi är idag i ett samhälle präglat av olika människors grupptillhörighet och olika rangordning. Vi har olika förhållningssätt till olika grupper beroende på deras sociala status. För mig är det oförenligt med liberalism, och jag tror det leder till ett enklaviserat samhälle.

Det är dags att göra upp med denna vänsterpräglade syn på världen. Att vara religiös är ett val. Har man en religiös bakgrund utan att vara aktivt religiös har man ett val hur man förhåller sig till sin bakgrund. Det är skillnaden mot att tillhöra en folkgrupp. En folkgrupp tillhör man vare sig man vill eller inte.

Trots detta finns det destruktivt kollektiviserande av muslimer som grupp, det som bör kallas muslimofobi. Att inte kalla detta för rasism betyder inte att man kan ignorera fenomenet. Det kan vara precis lika allvarligt som rasism. Men jag tror det är oerhört viktigt att vi kallar saker vid dess rätta namn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.