Nylander: Är det så farligt?

Johanna Nylander har skrivit en bok om folkhälsa som heter “Är det så farligt?”. Den gör upp med en hel del hälsomyter och funderar kring hur en bra folkhälsopolitik kan se ut. De myter som avlivas är bland annat red bull & vodkas farlighet, datorspelande och barns hyperaktivitet av socker.

Johanna Nylander är frihetlig liberal, men förespråkar ändå inte ett avskaffande av folkhälsopolitiken eller folkhälsoinstitutet. Det är en mogen hållning – vi lär inte bli av med varken det ena eller det andra.

Hur ser då en bra folkhälsopolitik ut? Nylander tänker sig bland annat att staten skulle kunna fungera som en bibliotikarie och sålla bland all information som finns tillgänglig.

Jag hade faktiskt förväntat mig att Johanna Nylander skulle gå längre. Förmynderiet blir aldrig så tydligt som när det kommer till folkhälsan, och jag hade gärna sett Nylander bita från. Men den här boken har ett mer akademiskt anslag.

Nylanders bokskrivande har finansierats av Swedish Match. Det är ett intressant grepp och väldigt positivt. Jag tycker att företagen borde ta en mer drivande roll inom politiken, och det här är ett utmärkt exempel. (Ett annat bra är Skandias sjukförsäkring för barn med tillhörande Almedalsseminarium).

Johanna Nylanders bok borde bli obligatorisk läsning för folkhälsoälskande folkpartister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.