Islam, terror och islamofobi

Mathias Sundin skriver på sin blogg att vi behöver mer kunskap om islamism. Jag håller helt med. Timothy Garthon Ash skriver i DN idag att vi bör kalla terroristerna för jihadister. Det tycker jag är bra, så jag kommer använda det från och med nu.

Som jag tidigare tar många muslimska ledare avstånd från terrordådet i Stockholm. Det är utmärkt. Många av dom menar också att det är emot islam att utföra självmordsdåd. Det är ganska många jihadister världen över som inte håller med dem. Hur tänker de?

Sajten thereligionofpeace.com är en islamkritisk sajt som har en omfattande sammanställning över vad de islamska texterna säger. Linjen är i korthet samma som t ex Ayaan Hirsi Ali driver. Eller som de själva säger:

Islam is inseparable from a set of rules that establish a social hierarchy in which Muslims submit to Allah, women submit to men and all non-Muslims submit to Islamic rule.

(Läs mer här.)

Så här säger de om muslimer:

Muslims are individuals.  We passionately believe that no Muslim should be harmed, harassed, stereotyped or treated any differently anywhere in the world solely on account of their status as a Muslim. […]

Prejudging an individual by their group identity (or presumed group identity) is not only unethical, it is blatantly irrational, since group identity reveals absolutely nothing about a person.  Every individual should be judged only on the basis of their own words and deeds.

Det tycker jag är en mycket sund hållning – kritik av religion/ideologi men respekt för varje enskild människa och dess tolkning av religion/ideologi. Att människor har olika uppfattningar om en ideologi hindrar dock inte vad ideologin egentligen är – en text är en text och för det mesta finns endast en rimlig tolkning.

Ett exempel: Jag kanske själv tycker att kommunism är förenligt med demokrati, men det hindrar inte att verkligheten är en helt annan.

Thereligionofpeace.com har en sammanställning om vad Koranen och andra islamska texter säger om självmordsdåd. Även här finns talrika referenser till källor:

Qur’an (4:74) – “Let those fight in the way of Allah who sell the life of this world for the other. Whoso fighteth in the way of Allah, be he slain or be he victorious, on him We shall bestow a vast reward.”

Qur’an (9:111) – “Allah hath purchased of the believers their persons and their goods; for theirs (in return) is the garden (of Paradise): they fight in His cause, and slay and are slain: a promise binding on Him in truth, through the Law, the Gospel, and the Qur’an: and who is more faithful to his covenant than Allah? then rejoice in the bargain which ye have concluded: that is the achievement supreme.”

Qur’an (2:207) – “And there is the type of man who gives his life to earn the pleasure of Allah…”

Qur’an (61:10-12) “O ye who believe! Shall I lead you to a bargain that will save you from a grievous Penalty? That ye believe in Allah and His Messenger, and that ye strive (your utmost) in the Cause of Allah, with your property and your persons: That will be best for you, if ye but knew! He will forgive you your sins, and admit you to Gardens beneath which Rivers flow, and to beautiful mansions in Gardens of Eternity: that is indeed the Supreme Achievement.”

För den som vill se mer finns även Hadhitherna, mer länkar hos thereligionofpeace.com. Utöver martyrskap finns sammanställningar om uppmaningarna till våld mot otrogna, till och med att döda otrogna.

Såvitt jag kan se, med utgångspunkt från islams egna skrifter, verkar stockholmsbombaren Taimour Abdulwahab ha läst in sig rejält på Koranen, följt instruktionerna och bör nu hamna i himmelriket med sina utlovade jungfrur. Efter vad jag har läst om profeten Muhammed borde han vara rätt nöjd med Taimours bedrifter.

Jag kan helt klart ha fått fel bild, men det verkar vara rätt mycket jihadister världen över som drar samma slutsatser som jag. Och rimligtvis kommer fler at fortsätta dra de här slutsatserna när de läser Koranen och berättelsen om Muhammeds liv.

Det har debatterats en hel del om muslimer borde ta avstånd från terror eller inte. Jag tycker inte att sekulära muslimer har det minsta att förklara. Men de som är praktiserande muslimer bör gärna förklara hur det här går ihop.

Jag är helt övertygad om att människor kan göra anpassningar av islam och leva som troende muslimer och demokrater. Men det hindrar inte att de religiösa skrifterna är problematiska och kan inspirera andra att tolka dem på ett annat sätt.

Det är en liberals plikt att kritisera antidemokratiska tendenser, oberoende om det kallas islam eller kommunism eller vad som helst. Att kalla något för religion gör inte detta fridlyst från kritik.

Jag är helt öppen för att jag kan ha fel. Jag lyssnar gärna på den som säger emot. Men jag vägrar att bli uthängd som rasist för att ställa kritiska frågor om en religion/ideologi baserat på dess egna skrifter.

Islams texter är en bra utgångspunkt för debatt om jihadister och deras hot mot vår demokrati.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.