Ingen kollektiv skuld, granska ledarna

Det debatteras friskt nu om muslimer har en kollektiv skuld. Jag tycker inte att muslimer har en kollektiv skuld eller kollektivt ansvar för terrordåd i islams namn.

Sekulära muslimer som Mustafa Can förstår jag inte hur de kan ta åt sig överhuvudtaget. Fromma muslimer som har sin personliga tro för sig själva har heller inte det minsta att klargöra för mig. Men religiösa ledare har ett ansvar.

Som jag tidigare har tagit upp menar nu många imamer att våld och terror inte är förenligt med islam. Jag har respekt för deras uppfattning och lyssnar gärna på den.

Men som jag tidigare har skrivit kan den som själv läser islams texter få en diametralt annan bild av religionen. (Thereligionofpeace.com har en genomgång av just detta påstående, att islam är inkompatibelt med terror.)

De religiösa ledare som menar att våldet inte hör hemma inom islam borde klargöra hur de hanterar de grova uppmaningar till våld som står i Koranen. Jihadister världen över läser och följer dessa instruktioner.

Här är några exempel:

Quran (2:216) – “Fighting is prescribed for you, and ye dislike it. But it is possible that ye dislike a thing which is good for you, and that ye love a thing which is bad for you. But Allah knoweth, and ye know not.”

Quran (8:12) – “I will cast terror into the hearts of those who disbelieve. Therefore strike off their heads and strike off every fingertip of them”

Quran (48:29) – “Muhammad is the messenger of Allah. And those with him are hard (ruthless) against the disbelievers and merciful among themselves”

Quran (9:29) – “Fight those who believe not in Allah nor the Last Day, nor hold that forbidden which hath been forbidden by Allah and His Messenger, nor acknowledge the religion of Truth, (even if they are) of the People of the Book, until they pay the Jizya with willing submission, and feel themselves subdued.”

Thereligionofpeace.com har mängder med ytterligare citat på denna sida.

De goda muslimska ledarna bör konfronteras med Koranens problematiska delar, eftersom de uppenbart är en grogrund för extremism.

Se dagens DN-ledare om detta ämne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.