Expo: Tala om islamisternas ideologi

Tidningen Expo skrev innan jul ett intressant och något förvånande inlägg om islamisterna/jihadisternas ideologi och bristen på granskning av densamma:

Taimour Abdulwahabs handling måste ses som en del av en religiös och politisk kamp med mål och syften. Den radikala islamismen hämtar näring ur en konspiration där islam och muslimska länder är ansatta av en ondsint komplott. Den globala sammansvärjningen hotar att fördärva muslimerna och få dem att glömma sina sanna principer. Det är en attack som genomförs med vapen men också med en djävulsk förförelse i form av alkohol, rättigheter för hbt-personer och västvärldens materialism.

Konspirationens axelmakter anses vara USA, Israel och regionala fiender till de radikala islamisterna. Idén om världsammansvärjningens makt utgår från en klassisk antisemitisk tankekonstruktion.

Mycket intressant att textförfattaren Daniel Poohl och Expo lyfter detta.

Det handlar inte om islam. För det finns inte ett islam. Inte ett krigiskt islam, inte en fredens islam. Det finns människor som tolkar och använder islam till det som passar just deras syften och tro. För att den radikala islamismen ska kunna få stöd för sin tolkning och sin världsbild behövs en acceptans för den typen av antijudiska föreställningar som utgör en av grundpelarna i den radikala islamismen.

Det vore oerhört positivt om det kunde bli som Expo skriver, men för att detta ska kunna ske måste det svenska debattklimatet mjukas upp.

I dagens Sverige brännmärks ofta kritiker av islam som islamofober och med detta som rasister. Där har Expo också ett ansvar. Är Daniel Poohls text en signal om kursändring?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.