DO totalt vanskött

I dagens DN har Hanne Kjöller en utmärkt granskning av Diskrimineringsombudsmannen Katri Linna och hennes myndighet:

Anställda hos diskrimineringsombudsmannen, DO, får inga julklappar. De får en vinterpresent. Inte heller ordnar myndigheten någon julfest. De håller decemberfest.

En rolig anekdot eller talande för hela verksamheten? Det lutar onekligen åt det senare. För fruktar man att en julklapp på en svensk arbetsplats kan uppfattas som diskriminerande blir liksom inget diskrimineringsärende för litet. Överkänsligheten går igen i flera av de mål DO valt att driva rättsligt.

Istället för att driva verkliga diskrimineringsfall driver man rätten för muslimska män att vägra ta kvinnor i hand, eller att utan lagstöd verka för niqab-bärande som en rättighet. Det här med juridik verkar inte vara så viktigt för DO:

För drygt en månad sedan förlorade DO målet med två romska barn mot Vetlanda kommun. I vanliga fall döms den förlorande parten att betala rättegångskostnaderna, men lagen säger också att undantag kan göras om talan förs av en ombudsman eller om det framgår att talan varit befogad. Tingsrätten resonerar kring detta men kommer ändå till slutsatsen att DO ska stå för hela notan:

”DO har tilldelats en betydelsefull roll i samhället, inte minst när det gäller att vaka över att de olika diskrimineringslagarna efterlevs. Det är av väsentlig betydelse att DO inte driver en skadeståndstalan mot en kommun eller en skola utan att det verkligen finns grund för en sådan talan. I förevarande fall har DO inte tillräckligt utrett sakomständigheterna och talan mot Vetlanda kommun har varit dåligt underbyggd”.

Dessutom har myndigheten blivit fälld – för diskriminering:

Det är varken första eller sista gången DO hamnar på fel sidan i juridikens värld. Vid en anställning i myndigheten ratades en äldre, mer meriterad sökande framför en yngre. Den bortvalda ansåg sig åldersdiskriminerad och vände sig till Statens överklagandenämnd som gav anmälaren rätt. I mars inleds förhandlingar i Stockholms tingsrätt efter en stämning från en anställd på DO – mot DO – för diskriminering.

Myndigheten öser ut pengar på konsulter och information. Katri Linnas mediestab är större än Fredrik Reinfeldts.

Nyamko Sabuni är ansvarig för Katri Linnas verksamhet. Hon har nu efterträtts av Erik Ullenhag som bör göra det enda rätta och kicka Katri Linna.

Men innan Linna blir kickad tycker jag hon ska ta upp ett förslag från Grotesco. Den svenska flaggan kan uppfattas som diskriminerande, i och med att den har ett kors. Därför bör DO verka för att Sverige ska byta flagga:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.