Malmöbarn lär sig tolerans i Saudiarabien

Lars Åberg avslöjar på GP Kultur hur en Malmöförening, Spiritus Mundi, ordnat en studieresa till Saudiarabien för svenska skolbarn:

Under fjolåret halshöggs 158 dödsdömda i Saudiarabien, ofta inför publik. Det är ett land där halva befolkningen i bästa fall tillerkänns halvt människovärde. Dit skickas svenska skolbarn för att lära sig tolerans och förståelse för andra kulturer, och den förening som ligger bakom får mångmiljonstöd av det svenska samhället. […]

När jag intervjuar initiativtagaren Henrik Melius nämner han “delaktig” elva gånger och “mötesplatser” vid sjutton tillfällen; förmodligen är det detta som skiljer en framgångsrik entreprenör från en fattig kulturarbetare. Han har fått den politiska majoriteten i Malmö att skicka in sjätteklassare i ett skolutbyte med den saudiska diktaturen. Och han har till på köpet sett till att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet undviker all debatt i frågan.

När kritik ändå luftades i fullmäktige tidigare i år förklarade kommunledningen att utbytet skedde “på barnens villkor”. Politiker, som aldrig skulle ha drömt om att samarbeta med apartheidregimen i Sydafrika, anser inte att det är en politisk fråga när de lierar sig med en shariastat, som i stället för rasåtskillnad praktiserar könsåtskillnad. De tycks inte ens uppfatta att här finns ett problem. Ideologiskt motiverat förtryck av kvinnor och oliktänkande är en icke-fråga.

Intressant att politikerna i Malmö ser att det finns saker att lära av Saudiarabien. Dags att tillämpa Sharia i Malmö? Eller vad är det som barnen behöver lära sig av patriarkerna i Saudi?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.