Islamofobi ett skrämselord

Jag har tidigare skrivit om islamofobi, och om vikten av att göra skillnad på religionskritik och rasism. Nu skriver Torbjörn Elensky om samma ämne på DN Kultur:

VAR GÅR GRÄNSEN för islamofobi? […] Får man påvisa ens de kopplingar de själva gör, eller måste man utgå från att det finns en god islam, som är den sanna, och att alla som gör avsteg från den per definition inte är muslimer och således inte på något sätt kopplas till islam, oavsett vad de själva säger?

Bra och viktig frågeställning. Den som uttalar sig kritiskt om islam får idag räkna med att betraktas som rasist.

Det hör till islams särart att den gör anspråk på att vara en total samhällslära, med förordningar, lagar och regler som förmodas täcka alla livets aspekter, inklusive hur beskattning ska ske och hur man ska tvätta sig.

Att sedan denna aspekt av islam, […] är en uppfattning som delas, givet nyanser i detaljerna, av både Muslimska brödraskapet, dess palestinska gren Hamas, Hizbollah liksom av ledarskapet i Iran, och den är vitt spridd på många håll i de huvudsakligen muslimska länderna.

Elensky har rätt. Islam är en religion som i sin mittfåra är oerhört brutal.

DET ÄR VÅRT absoluta ansvar att försvara varje individs rätt att tro det den vill – men det är i lika hög grad vårt ansvar att försvara rätten till fri forskning och kritik både av ideologier och religioner.

Se mitt tidigare inlägg om att skilja på religionskritik och rasism.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.