Frige Karim!

Henrik Alexandersson vädjade igår till svenska bloggare att uppmärksamma Karim Amer Nabil Soleman. Johan Norberg skrev om honom i Metro:

Många som bloggar och twittrar får klagomål från anhöriga om att de lägger ned för mycket tid på att berätta för omvärlden om vad de tycker och tänker. De borde tala med den egyptiska bloggaren Abdel Kareem Suleiman. Han har just offrat fyra år – 1 460 dagar – på sitt skrivande.

Så lång tid har han nämligen just tillbringat i fängelse. I fredags skulle han ha släppts fri. Det har fortfarande inte skett, men om egyptiska myndigheter i alla fall respekterar sina egna lagar borde det bara vara en fråga om dagar.

Karim protesterade mot övergrepp på mänskliga rättigheter i Egypten, det gillas inte av Egyptens ledning:

Kareem måste ha trampat på en öm tå, för den egyptiska diktaturen reagerade besinningslöst. Han stängdes av från universitetet, han arresterades och hans egen pappa såg sig tvungen att fördöma honom. I februari 2007 dömdes Kareem till fyra års fängelse, för att ha ”förolämpat” islam och Egyptens president.

Den unge bloggaren fick sova på det hårda golvet i cellen, övergiven av sin familj, och utsatt för fysisk och psykisk misshandel. I perioder har han isolerats och förnekats medicinsk behandling. Hans advokat har hindrats att träffa honom. De har tagit ifrån honom 1 460 dagar, nästan en sjättedel av hans liv, bara för att han sade sitt hjärtas mening.

Här är hemsidan för Free Karim.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.