FPs ideologiska vilsenhet

Adam Cwejman skriver på Expressens sidan fyra om Folkpartiet: FP befinner sig också i kris

Varenda gång partiet tagit strid för något har det varit fråga om krav; krav på föräldrar, krav på invandrare eller på bidragstagare. Det är alltid statens rätt mot individen som värnas. Sällan tar man strid för individens rätt gentemot staten.

Liberalismens kärna bygger på människors fri- och rättigheter. Ska Folkpartiet värna sitt liberala arv måste man bli bättre på att stå upp för samhällets utsatta och lidande. FP om något parti borde stå upp för individens rättigheter gentemot kollektivens övertramp.

Alltför många situationer där rättssäkerheten har ställts på prov eller där minoriteters rättigheter har hamnat i skottgluggen har Folkpartiets liberala röst lyst med sin frånvaro.

Läsare av denna blogg vet att jag uppskattar krav. Jag tror att det är mycket viktigt att ställa krav på medborgarna och sina medmänniskor. Men Cwejman har helt rätt – ett liberalt parti måste också backa upp kraven med ställningstaganden för individens frihet.

Folkpartiets koncept var tidigare att vara liberala, men inte så nyliberala som moderaterna. Nu har moderaterna flyttat sig in i mitten, till Folkpartiets gamla position. Vi lever kvar genom vårt starka fokus på skolfrågan, vilket inte har något med vår ideologiska position att göra. Moderaterna delar egentligen vår skolpolitik.

Jag tror att Folkpartiets valanalys innehåller flera viktiga slutssatser. Mathias Sundin skriver om detta:

Framförallt måste vi bredda partiet och bli starkare i de statsbärande frågorna, som ekonomi, rättspolitik och försvar. […]

Tydlig förankring i ideologi. Integritetsfrågorna, bland annat, gjorde att vi tappade väljare netto till Miljöpartiet. Tappet blev inte speciellt stort, men det finns där i alla fall. FRA-debatten rev upp en del sår i partiet. Vi behöver en djupare förankring i ideologi i flera frågor, bland annat integritet.

Folkpartiet måste hitta en ny position i förhållande till moderaterna. Ett första steg är att vara mer offensiva i de frågor där moderaterna lämnat walk over – rättspolitik och försvar.

Men viktigaste är att hitta vår ideologiska plats, börja prata om frihet och individens rättighet mot staten. Mer ideologi och mer frihet krävs av ett liberalt parti.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.