Expo, SKMA och islamofobi

SKMA och Expo gör ett mycket viktigt arbete för att bevaka rasismen i Sverige. Men de använder båda begreppet islamofobi på ett liknande sätt som man använder antisemitism.

Personligen ser jag på begreppen som liknande, men inte likvärdiga. Antisemitism betecknar fördomar mot judar. Islamofobi betecknar fördomar mot islam, vilket också i någon mån omfattar muslimer.

Islams mittfåra idag förespråkar inte en uppdelning av stat och moské. Det är lika mycket en politisk rörelse som en personlig tro. Kvinnoförtryck och antisemitism är vanligt förekommande.

De organisationer och ledare som förespråkar detta måste kunna kritiseras, och bör kritiseras. (T ex Jönköpings Unga Muslimer.)

Samtidigt är det självklart för en liberal att stå upp för muslimers rätt att utöva sin religion samt bygga moskéer. Ingen som vill utöva sin religion på ett fredligt och respektfullt sätt ska diskrimineras.

I ett inlägg nyligen tog SKMA föredömligt upp hur Europas höger hetsar mot muslimer. Men jag tycker rubriken är olycklig “Det är var och ens plikt att vara islamofob” framställs som något sjukt.

Jag tycker inte det är något fel i att vara islamofob – det är var och ens plikt att vara kritisk mot religioner. Samtidigt som det är var och ens plikt att stå upp för religionsfriheten. Det finns inget motsatsförhållande däremellan.

När den antirasistiska rörelsen kramar islamofobibegreppet är risken stor att man skjuter sig själv i foten. Vi ska förespråka människors rätt att tro, inte tysta legitim kritik mot religioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.