Alliansen kräver mer övervakning

Regeringen har nu kommit med sitt förslag till hur datalagringsdirektivet ska implementeras. Det är skrämmande läsning. Beatrice Ask vill gå längre än EU kräver. Och företagen får ta smällen.

HAX har en sammanställning om läget:

Datalagringsdirektivet är föremål för rättslig prövning på flera håll. EU kommer snart att presentera en utvärdering, som kan leda till att hela direktivet omarbetas eller skrotas. Datatillsynsmyndigheterna i EU:s medlemsstater har redan sågat direktivet jäms med fotknölarna.

Sverige är alltså på väg att införa en aldrig tidigare skådad övervakning av medborgarna – med kända brister – i en situation där EU:s krav om att så skall ske kan komma att upphävas. I vart fall kan man vara säker på att direktivet kommer att omarbetas, vilket kommer att göra dagens lagförslag out of date redan innan lagen hinner träda i kraft.

Att direktivet kan falla verkar inte besvära vår regering. Vi vet sedan tidigare att deras hjärtan klappar för övervakning. Sveriges liberala partier gör allt de kan för att införa en fullständig digital övervakning av medborgarna.

Oscar Swartz skriver om att en folkstorm nu krävs. Agneta Berliner frågar varför liberaler är så tysta. Och Mathias Sundin konstaterar att han och Camilla Lindberg nu hade behövts i riksdagen.

Vi är på väg mot 1984 med stormsteg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.