Sjöstedt borde tillrättavisa ansvariga

Madeleine Sjöstedt skriver idag på Newsmill att hon inte tänker stoppa utställningen på Stockholms Stadsbibliotek. Det är rätt beslut men hon anför fel argument. Så här skriver hon:

Vi politiker kan inte springa och rycka ner allt som vi tar avstånd från. Om jag som kulturborgarråd skulle överpröva konstnärliga beslut, även om de fattas av anställda i stadens verksamheter, skulle det få förödande konsekvenser för debatten och åsiktsbildningen.

Sjöstedts resonemang stämmer inte. Som ytterst ansvarig politiker skulle hon stoppa extrema fall av rasistisk karaktär. Men det är som sagt ett extremfall och inte aktuellt i detta fall.

Men det som Sjöstedt borde göra är att tala med biblioteksledningen och meddela sin uppfattning om utställningen. Det är nämligen de som är ansvariga för att Stadsbiblioteket nu upplåter sin plats för relativisering av förintelsen.

Facebookgruppen mot antisemitism på stadsbiblioteket har ställt Johanna Hansson på Stadsbiblioteket till svars, och deras svar lämnar mycket att önska:

Tack för dina synpunkter på den nu aktuella utställningen på Stadsbiblioteket! Det är särskilt en bild som du reagerar på och det har jag stor respekt för. Men det är viktigt att konstatera att bilden finns med i ett sammanhang där det övergripande temat är förintelsen.

Biblioteket tar självklart och alltid ställning mot förtryck, den här gången genom att lyfta fram en klassisk serie som beskriver och påminner om förintelsens fasor. Samtidigt är biblioteket fullt av åsikter och värderingar, ”dolda” i böcker eller öppna, till exempel i en utställning eller i ett program.

Grunden för vår verksamhet är att göra yttrandefrihet, tankeutbyte och fritt tänkande till en möjlighet för alla – oavsett ålder, social, etnisk eller annan tillhörighet.

Vi hoppas att vi kan spegla olika sidor utan att man ska tvivla på att vi står för öppenhet och demokrati. Du är självklart välkommen att höra av dig igen!

Johanna Hansson och stadsbiblioteket verkar inte inse vad bilden står för. Vari ligger värdet i att relativisera förintelsen, och hur står detta i samklang med bibliotekets syn på demokrati?

Madeleine Sjöstedt förstår detta, och borde därför kalla till sig bibliotekschefen och förklara vad hennes uppfattning är.

Jag är emot lagstiftningen om hets mot folkgrupp. Fula och hemska åsikter har en plats i vårt samhälle. Men inte på våra offentliga institutioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.