Seriefrämjandet för förintelserelativisering

Via Facebookgruppen mot antisemitism på Stockholms stadsbibliotek hittar jag idag ett pressmeddelande från Seriefrämjandet. Konstnären till bilden där judar jämförs med nazister, Martin Flink, uttalar sig:

Jeg ser Art Spiegelmans ‘MAUS’ som et af de vigtigste værker overhovedet inden for den historiske litteratur. Dens vigtigste formål er at gøre opmærksom på, at vi ALDRIG må glemme, hvad der skete den gang. […]

Jeg er ked af at mit værk har virket anstødende på nogen, men jeg er glad for at vi får diskussionen. For så bliver fortiden i hvert fald IKKE glemt.

Seriefrämjandet kommenterar också:

Seriefrämjandet verkar för att sprida information och kunskap om konstarten tecknade serier. Vi anser att utställningen “MUS MOUSE MAUS” inte är antisemitisk och stödjer konstnärerna som medverkar i utställningen.

Konstnären och Seriefrämjandet står bakom sitt verk, och är glada för att man har skapat diskussion. Nu när det står klart att man heller inte anser att det är antisemitiskt att jämföra judar med nazister tycker jag man ska gå vidare.

Kulturrådet kanske kan skaka fram lite slantar för en särskilt inriktad serieutställning om detta ämne… Det finns ju uppenbarligen inga problem med att relativisera förintelsen. Här finns också en rik flora av serieteckningar att visa upp.

I arabvärlden finns mängder med teckningar om judar, förintelsen och nazismen som jag tycker Seriefrämjandet ska sprida kunskap om. Tror definitivt de kan skapa diskussion och ställa viktiga frågor.

För övrigt har nu Aftonbladet Kultur kommit ut och skrivit om Flinks bild. De tycker den är tänkvärd, och självklart inte antisemitisk. Nä, om Aftonbladet Kultur säger det så…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.