Narkotikabrott värre än dråp

Malmöcenterns Martin Olsvenne har bloggat om en granskning som Riksdag och Departement har gjort. Denna granskning visar att svenska domstolar straffar narkotikabrott hårdare än dråp. Personer som handlar med droger gör alltså ett värre brott än de som dödar någon, enligt svenskt rättsväsende. Det är så man vill spy.

– Vi måste hitta ett utdömande av straff som ligger nära det allmänna rättsmedvetandet, och att det blir en rimlig avvägning mellan de olika brotten. Det handlar om förtroendet för rättsväsendet, säger Johan Linander, rättspolitisk talesman för Centern och vice ordförande i justitieutskottet.

Bra att Linander ser problemen, och alliansen har också röstat för hårdare straff för våldsbrott. Domstolarna har konsekvent dömt ut låga straff för dråp. Kanske kan detta ge effekt, låt oss hoppas!

Det är ett stort svek av alliansen att man inte prioriterat denna fråga högre. Men nu har man… trumvirvel… tillsatt en utredning!

Regeringen har tillsatt en utredning som ska granska hela påföljdssystemet. I direktiven till utredaren skriver regeringen att straffnivån för vissa typer av brott ligger högt jämfört med andra brott. Detta gäller bland annat allvarligare narkotikabrott och skattebrott.

Enligt direktiven ska utredaren analysera behovet av förändringar för att få en rimlig reaktion på brotten och även om nya sanktioner bör utvecklas eller om det behövs nya straffskalor. Uppdraget ska vara klart i maj 2012.

Politikens kvarnar mal långsamt. Under tiden fortsätter domstolarna att stryka Sveriges våldsbrottslingar medhårs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.