Legalisera marijuana?

Dick Erixon skriver på sin blogg om legalisering av marijuana, och refererar till Sydsvenskan.

Visst är det dags att ta debatten om drogerna. Jag tycker det är vidrigt att se hur samhället tar i med hårdhanskarna mot folk som smugglar marijuana, men struntar i folk som slår ihjäl sina medmänniskor.

Den svenska narkotikapolitiken har inte som syfte att minska skadeverkningarna av narkotika – den har som syfte att ta bort all narkotika från samhället. Det är omöjligt, och skapar mer lidande än nödvändigt.

The Economist, en av världens mest erkända tidskrifter, förespråkar legalisering:

This newspaper first argued for legalisation 20 years ago (see article). Reviewing the evidence again (see article), prohibition seems even more harmful, especially for the poor and weak of the world. Legalisation would not drive gangsters completely out of drugs; as with alcohol and cigarettes, there would be taxes to avoid and rules to subvert. Nor would it automatically cure failed states like Afghanistan. Our solution is a messy one; but a century of manifest failure argues for trying it.

Sverige borde öppna sig för skademinimering som princip – då blir det svårt att upprätthålla vår extrema svenska narkotikapolitik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.