Faktafel hos $vensson

Idag ilsknade Mattias $vensson på Magasinet Neo ur på folkpartister i allmänhet och Matihas Sundin i synnerhet.

Jag har tidigare, innan valet, berömt Mathias Sundin som en god liberal kandidat. Hade jag bott i Östergötland hade jag förmodligen röstat på honom. Det omdömet tar jag tillbaka, och jag är idag väldigt glad att jag inte bor där.

Sundin har nämligen sett till att stoppa en utställning som kritiserar Israels ockupation av Gaza. Detta genom att hota med de breda och godtyckliga lagar om ”hets mot folkgrupp” som både EU och Sverige är så förtjusta i. I EU:s lagstiftning har några lobbyister fått in en så bred tolkning av begreppet ”antisemitism” att det även omfattar kritik mot Israels ockupation av Gaza, om kritiken sker genom jämförelser med nazisternas agerande.

$vensson har fel på flera punkter. För det första missuppfattade han datumet, detta är en gammal nyhet som jag bloggat om tidigare.

För det andra menar Svensson att Mathias Sundin hotat med Hets mot folkgrupp-lagstiftningen. Så har inte skett. Om man läser Mathias Sundins blogginlägg om saken rätar han själv ut frågetecknen:

Jag kunde visserligen ana det eftersom Radio Östergötland intervjuade mig igår, och det skulle sändas i morse. Det handlade om Palestinska föreningens utställning på Stadsbiblioteket där bilder från dagens Gaza jämfördes med Förintelsen.

Enligt en definition framtagen av ett EU-organ så faller det inom ramen för vad som är antisemitism. Biblan har en policy om att inget rasistiskt får visas i deras utställning, och jag tyckte därför att utställningen skulle tas ner.

Svensson ser alltså i Mathias Sundins agerande en fråga om yttrandefrihet och hets mot folkgrupp, där jag ser en fråga om ordningsregler på stadsbiblioteket i Norrköping. Bibblan har en policy om att inte visa rasistiskt material, och här hade man en utställning som enligt EUs egna definition var rasistiskt. Därför beslutade man att stoppa de bilder som var rasistiska (antisemitiska).

Vad som däremot inte stoppades var utställningen i sin helhet, Palestinska föreningen fick ta bort de bilder som jämförde Israels agerande i mellanöstern med förintelsen. Från SR Östergötland där Bengt Cete kommenterar:

– Vi tar undan utställningen nu och sen ger vi den Palestinska föreningen möjlighet att ta bort det här inslaget i sin utställning och ställa upp det material som vi anser är relevant i förhållande till Gazas situation idag, säger Bengt Cete (MP), kultur- och fritidsnämndens ordförande i Norrköping.

Diskussionen om hets mot folkgrupp är intressant, och den kan vi definitivt ta. Men först reder vi ut faktagrunden för debatten.

I det här fallet handlade det alltså om att Mathias Sundin påpekat att Norrköpings stadsbibliotek handlat i strid med sina egna stadgar och upplåtit plats åt en rasistisk/antisemitisk utställning.

När vi väl konstaterat detta faktum kan Mattias Svensson kan ta sig en funderare om det är relevant att skåpa ut Sundin som oliberal.

En annan som reagerat är Sanna Rayman. Även hon tar avstånd från Sundin på de grundvalar som Mattias Svensson anför.

Frågan är aktuell idag, i och med att samma relativisering av förintelsen har smugit in i en utställning på Stadsbiblioteket i Stockholm. Mot detta har en protestgrupp bildats på facebook (en “brölande hop” enligt Mattias Svensson).

Då som nu gäller att relativisering av förintelsen är en del av en pågående deligitimiseringskampanj mot Israel. Detta görs på många sätt, till exempel genom att jämföra Israels legitima aktioner idag med nazisternas brott under andra världskriget. Detta tonar ned betydelsen av förintelsen och svartmålar Israels agerande på ett obehagligt sätt. Det har ingen plats på svenska bibliotek.

UPPDATERING: Mathias Sundin har bemött kritiken i ett inlägg. Det där med fakta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.