Var stolt över sjukförsäkringen!

Aftonbladet har idag återpublicerat artiklar om personer som har hamnat snett i sjukförsäkringen.

Det nya med alliansens sjukförsäkring är att man vid olika tidsgränser hamnar i olika kontrollpunkter. Under socialdemokraterna fanns inga sådana kontrollpunkter, utan sjukförsäkringen var i prinicip en ändstation.

Kontrollpunkterna kallar vänstern för stupstock, ett medeltida tortyrredskap som personer som skulle avrättas sattes i. De har också etablerat användning av begreppet “utförsäkring”, vilket implicerar att människor lämnas utan ersättning.

Tyvärr används detta av journalister också, Lena Mellin t ex skriver om många som utförsäkrats men sedan gått tillbaka till sjukpenning.

Det korrekta begreppet är i de allra flesta fall omförsäkring, eftersom man flyttas mellan olika ersättningssystem. Tidigare hamnade man i sjukförsäkring och blev kvar där, kanske kunde sjukförsäkringen “uppgraderas” till en förtidspension.

Inget system är perfekt, men sjukförsäkringen har varit en stor framgång. Så här skriver Folkpartiet i ett utskick:

Hur har det gått för dem som nått tidsgränsen?

Mycket bra, utifrån förutsättningarna. Tidsgränsen började gälla den 1 januari i år. 14 400 personer som varit sjukskrivna 2,5 år eller mer nådde gränsen. Många hade varit borta länge, 6-7 år. Trots det är det bara 40 procent som har behövt återgå till sjukförsäkringen enligt de senaste uppgifterna (den 31 maj). Av de övriga har cirka 1 800 jobb (ofta med något av de stöd som finns för personer med arbetshinder, som lönebidrag). Resten är kvar som arbetssökande eller i olika aktiviteter hos Arbetsförmedlingen för att kunna få ett arbete.

Det har skrivits mycket om enstaka fall, det är viktigt och har bland annat inneburit förändringar av regelverket. Men något som borde uppmärksammas mer är vilken framgång reformen av sjukförsäkringen har varit.

Istället för passiv bidragsförsörjning finns nu människor i rehabilitiering och återvänder till arbetsmarknaden. Det vill socialdemokraterna ta bort. Inga tidsgränser ska finnas, och då blir resultatet självklart det som var innan valet. Människor hamnar i ett passivt bidragsberoende och hamnar längre och längre från arbetsmarknaden.

Vissa har hamnat snett i sjukförsäkringen, men för många har den varit vägen tillbaka till ett värdigt liv. Det var nödvändigt att reformera sjukförsäkringen och reformen har varit lyckad. Mot denna reform står vänsterns passiva bidragsberoende.

Ibland hamnar regeringsföreträdare på defensiven när de pratar om sjukförsäkringarna. Det borde de inte göra, det borde vara stolta. För reformen av sjukförsäkringen har varit bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.