Sjukförsäkringen: Bättre förr?

Det har framkommit en hel del olika fall med folk som hamnat snett i sjukförsäkringen. Lösningen på problemet, enligt de rödgröna, är att riva upp sjukförsäkringsreformen. Men var det verkligen bättre förr?

På Östra Ölands horisont skrevs 2005 om en cancersjuk kvinna som tog livet av sig efter indragen sjukpenning.

Ulla Hoffman (v) skrev  2005 en skriftlig fråga till Hans Karlsson (s) om just cancersjuka 2005:

Jag har fått vetskap om att Försäkringskassan i ett par fall tvingar svårt cancersjuka att arbetspröva vilket kan innebära att en svårt cancersjuk med kundkontakter kan tvingas att möta kunderna i sitt svårt sjuka tillstånd. När riksdagen ställde sig bakom målet om halvering av sjuktalen avsåg man med största sannolikhet inte att Försäkringskassan skulle tvinga svårt cancersjuka att arbetspröva för att inte bli utförsäkrade.

De fall som vi sett i media är gripande och de måste rättas till. Men de som drar stora växlar på att allt beror på det nya sjukförsäkringssystemet.

Det finns inga perfekta system, frågan man ska ställa sig är om sjukförsäkringen ska vara en permanent förvaring eller om vi ska ha regelbundna kontrollstationer och rehabilitering som tar människor tillbaka till arbetslivet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.