Sjukförsäkringen är bra

De senaste dagarna har en flera ömmande fall av missförhållanden i sjukförsäkringen uppmärksammats. Dessa fall tas som en intäkt för att sjukförsäkringsreformen är felaktig och bör rivas upp.

Sjukförsäkringen har ändrats till att från att vara en permanent ändstation bli ett system med fasta gränser och utvärderingar i slutet av varje cykel. Här bedöms om man har arbetsförmåga. Har man det går man till åtgärder, har man inte det går man tillbaka till en ny cykel. Är man allvarligt sjuk kan man också få förtidspension.

60% av de som blir omförsäkrade finns idag i arbetsmarknadsåtgärder eller i jobb. Istället för att vara stämplade som sjuka har de här personerna en väg framåt igen. Det är tydligt att detta i grunden är ett bra system.

Som alla känner till blir det fel i olika fall. För det mesta finns det förklaringar. Ett vittnesmål som cirkulerar på nätet nu är ett inlägg på bloggen Klamydiabrevet. Här har en person hamnat snett och helt uppenbart fått en felaktig bedömning. Men långt ned i inlägget kan vi läsa att beslutet ska överklagas. Så här säger också en anonym kommentator till blogginlägget:

Min mamma blev exakt likadant utsatt för detta. Men när det var röd regering!!!

Det är omöjligt att skapa ett perfekt system. Men om man går vidare med en överklagan kan bedömningen bli bättre, och om den inte blir det kan det i slutändan leda till att regler omprövas.

Så har skett i fallet med Marie som är nyopererad och fått en för låg ersättning. Socialförsäkringsminister Christina Husmark-Persson meddelar nu att reglerna ska ändras. Sjukskrivne Marie tycker detta är bra. Men det gör inte Mona Sahlin. Hon vill riva upp reformen och återgå till det gamla systemet.

I det gamla systemet stämplades folk fullständigt ut. Det fanns ingen som efterfrågade den sjukskrivne, och man gled längre och längre bort från arbetsmarknaden och möjlig rehabilitering. Det är inhumant och skapar enorma kostnader för vårt offentliga system.

Mona Sahlin vet detta, men hon väljer ändå att förespråka det gamla systemet. Ansvarstagande för offentliga finanser är inte längre en socialdemokratisk prioritering. Eller att skapa en bra sjukförsäkring.

Se också Expressen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.