Sharia på SFI i Strömsund

Jesús Alcalá har i en kulturartikel i SvD skrivit om slöja och islam i Sverige. Där kommer han med ett chockerande avslöjande – på SFI i Strömsund har man infört en variant av Sharia. Kvinnorna har avskiljts från männen och sattes bakom en skärm för att skilja av dem:

Männen tvingar kvinnorna att sitta längst bak i klassrummet, tvingar muslimska kvinnor att bära niqab och tillåter dem inte att tala för sig själva.

Skolan säger: Muslimska män från främst Uzbekistan har i flera år åberopat sin trosfrihet för att ”kräva särskilda klasser för män respektive kvinnor”, för att ”deras kvinnor skulle få bära ansiktsslöja” och för att ”kvinnorna ej fick tala när andra män lyssnade”. Skolledningen tog inte strid. Männen skulle nog ändra sig med tiden.

Hösten 2006 blev klasserna könsuppdelade men vårterminen 2008 kunde de muslimska männen tänka sig en medelväg: gemensamma klassrum på villkor att skolan satte upp skärmar bakom vilka kvinnorna, helst också de icke muslimska, skulle sitta.

Skärmar sattes upp och kvinnorna placerades bakom skärmarna. Lärarna var emellertid missnöjda. Undervisningen blev omöjlig när kvinnorna satt bakom skärmar och därtill inte fick delta i samtalen. Varje fråga som lärarna ville diskutera måste först tas upp med männen. Muslimska kvinnor fick aldrig ”vistas i enrum med manliga lärare”. Icke muslimska elever var illa berörda av denna ordning.

Skolledningen lyckades nå fram till ytterligare en kompromiss: skärmarna skulle tas bort om kvinnorna istället placerades längst bak.

En kvinna, Miriam från Guatemala, har anmält skolan för könsdiskriminering. Men DO agerar inte:

DO är överslätande i Miriams ärende. Skolan, skriver DO i sitt beslut, har ”vidtagit omfattande åtgärder” för att stödja Miriam och komma åt ”de handlingar och beteenden som hon upplevt som trakasserier på grund av kön”. Därmed har skolan uppfyllt sina skyldigheter.

Alcalá tar också upp ett annat fall, om Alia som kräver att få utbilda sig trots att hon döljer sitt ansikte. Men där har Jan Björklund satt ned foten – det ska inte vara tillåtet att dölja sitt ansikte i skolan.

På samma sätt borde det vara en självklarhet att Diskrimineringsombudsmannen agerar för att bekämpa könsdiskrimineringen i Strömsund. Men DO gör sig alltmer känd som en institution för religiös diskriminering, mot feminism och jämställdhet.

Via Dick Erixon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.