Röda bör rösta på alliansen för att stoppa SD

Redan för en vecka sedan skrev SvD ledarbloggen ett intressant blogginlägg om läget i opinionen: Alliansen leder säkert, vad ska en vänsterväljare göra?

Alliansens ledning i opinionen är betydligt större nu än den var under förra valrörelsen, och att döma av historien borde slaget om vem som ska ha regeringsmakten vara avgjord. Inte minst när man betänker att Socialdemokraterna aldrig – sedan statsvetarna började mäta saken 1956 – lyckats gå framåt i valspurten. […]

Om jag vore vänsterväljare – vilket jag varit en stor del av mitt liv – skulle jag börja fundera på var min röst gör mest nytta. Jag skulle anta att en allmän röst för en rödgrön regering vore mer eller mindre bortkastad. Jag skulle i stället börja fundera på hur jag skulle kunna minska Sverigedemokraternas eventuella inflytande efter valet […]

Jag skulle kunna rösta på ett alliansparti för att säkra en majoritetsregering, som inte skulle kunna bli föremål för utpressning från SD. Då sluppe jag ju risken att en röst på Maria Wetterstrand blev en bortkastad röst mot Jimmie Åkesson.

Sedan dess har Alliansen gått fram ytterligare i opinionsmätningarna.

På samma sätt resonerar tidigare s-väljaren Björn Isberg på Newsmill: Även om det skulle svida i de röda delarna av hjärtat, rösta borgerligt!

Jag tänker inte argumentera här för varför ingen bör rösta SD. Men just nu är en vänster-valseger långt borta. Och om de rödgröna mot förmodan skulle vinna valet skulle det framstå som ett rent mirakel om de tillsammans skulle nå över 50% och få egen majoritet. Därmed leder en röst på vänstern idag direkt till en vågmästarposition för Sverigedemokraterna. […]

Så även om det skulle svida i de röda delarna av hjärtat, rösta borgerligt! Med en blå majoritetsregering blir SD handlingsförlamade, maktlösa och marginaliserade.

Något som ytterligare stärker resonemanget för en tveksam väljare är att Lars Ohly öppnat för möjligheten att i ett vågmästarläge fälla regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna.

Så den som vill lägga sin röst för ett Sverige utan organiserad främlingsfientlighet och galna ekonomiska löften om allt till alla bör lägga sin röst på alliansen. Även om det kan svida i ett rött hjärta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.