MP är vågmästare

Som det ser ut så går vi mot ett valresultat där alliansen är minoritetsregering. Det är normalläget i svensk demokrati, så det är inget konstigt. Jag tror att de rapporter om KAOS som vi nu ser i tidningarna är överdrivna.

Dessutom har Sverigedemokraterna framställts som vågmästare. Men de gamla riksgspartierna är överens om att utesluta Sverigedemokraterna. Då finns det ett parti som traditionellt sett känt sig obekväma i blockpolitiken – det är Miljöpartiet. Men just nu verkar de vägra och hänfalla till plakatpolitik istället för att ta ansvar. De vägrar samarbeta med regeringen, trots att deras väljare och organisation är positiva till detta och det finns gemensamma frågor. Johan Ingerö kommenterar:

Istället kräver de att Reinfeldt kallar till samtal med alla partier, utom naturligtvis SD, något som skulle förvandla MP till statister. Den tuffa sanningen är nämligen att Miljöpartiet är vågmästare i exakt samma utsträckning som Sverigedemokraterna är det. Skillnaden är att de gröna gör allt för att slippa spela den rollen.

Den är för svår. Den är för kontroversiell. Dagens kemisk-politiska upptäckt är därmed att miljöpartister imploderar vid kontakt med ansvar.

Men jag tror att det vi ser nu är ett spel för gallerierna. MP har tre val:

  • Samverka med alliansen och få igenom sina frågor.
  • Gå i opposition och inte få något gjort på fyra år
  • Fälla alliansen ihop med Sd och möta väljarna i ett nyval

Vilket val verkar mest attraktivt? Jag håller med Lena Mellin: De rödgröna kommer splittras.

Se även Dick Erixon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.