Inte bara Toblerone

Idag har Expressen en stor granskning av vad den s k Tobleroneaffären innebar. Och det är mer än bara ett oskyldigt köp av en toblerone – det handlar om långvarig felaktig användning av statens kontokort. Från Christer Isakssons bok “I väntan på Mona Sahlin”:

“Att hon använde regeringskansliets tjänstekort berodde inte på tillfälligheter eller slarv vid några enstaka perioder, som blev bilden i hennes försvarstal och advokaternas redovisning. Enligt advokaternas sammanställning handlar det om sammanlagt 16 privata inköp under två tidsperioder. Lika sant är att hon privat använde olika tjänstekort konsekvent under nästan fem år.

Regeringens tjänstekort 1990–91, partiets kort 1992–94 och regeringens 1994–95, trots att hon lika konsekvent fick påpekanden från medarbetare, administratörer och ekonomiavdelningar om att det var olämpligt. Det ger en annan bild än den hon valde att stå för i försvarstalet och via sina advokater.

Det understryker att det inte handlade om enstaka misstag eller köp av Toblerone, vilket är den bild som både hon och partiet vill ge. Det handlar inte om slarv. Det var mer. Det ger bilden av konsekvent bruk trots tillsägelser. Det tyder på att hon använde kortet för att hon behövde pengar.”

Vidare kommenterar Tobias Brombander, doktorand i statsvetenskap vid Växjö Universitet:

– Väljarna, generellt sett, glömmer ganska snabbt politiska skandaler, men just med Mona Sahlin är det annorlunda. Det som är speciellt med henne är inte bara hennes skandal för 15 år sedan.

Det är bland annat parkeringsböter som hon inte betalade i tid, dagisräkningar, körförbud på sin bil, resan till Mauritius och så vidare.

I Sverige är det väldigt viktigt att politiker lever som de lär. Bekymret med Mona Sahlin är att hon får trovärdighetsproblem med de här skandalerna i bagaget och hon blir ständigt påmind om det.

Jag tycker det är bra att Expressen tar upp den här frågan, och den är relevant för valet 2010. Den typen av skandalbakgrund som Mona Sahlin har visar att hon inte är lämplig att leda Sverige och ansvara för Sveriges ekonomi.

Nu måste socialdemokraterna gå ut och anklaga Expressen för “Mosa Mona”-kampanj! Dom berättar ju vad hon faktiskt har gjort! Skandal!

För den som föredrar film finns i stora drag expressens reportage i detta youtubeklipp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.