FP: Att ställa krav är att bry sig

Folkpartiet drev integrationsfrågan hårt i förra valet, men man har på senare tid valt att tona ned sin profil. Därför tog jag mig friheten att läsa FPs integrationspolitiska program, och där hittade jag en hel del godbitar.

Först och främst, språkkravet är kvar. Jag hittar inte det in programmet tyvärr, möjlighen ingår det i SFI-kursen. Men Gulan Avci och Nina Larsson klargjorde tidigare i augsti att språktest är bra för integration.

Folkpartiet står för motprestation för socialbidrag.

14. Omstartsaktivitet för arbetslösa som uppbär ekonomiskt bistånd.

[…]Vi föreslår att det i socialtjänstlagen skrivs in att kommunerna ska erbjuda socialbidragstagare aktivitet som omfattar minst halvtid fem dagar i veckan. Deltagande ska vara ett krav för att få socialbidrag för personer som står till arbetsmarknadens förfogande.

Har bloggat om detta förut.

Man sätter ned foten rejält i konflikten mellan jämställdhet och andra kulturers patriarkala strukturer.

9. Mångfald – men inte utan jämställdhet.
Utifrån en liberal grundsyn kan vi aldrig godta att kulturella hänsyn skulle innebära förtryck på grund av kön eller sexuell läggning. Vi avvisar de krav på särlösningar och undantag från svensk lagstiftning som förts fram och som skulle utgöra brott mot alla människors lika värde och rättigheter. Domstolar och myndigheter ska inte heller tillämpa svensk lag på ett sätt att individer kränks på grund av missriktad kulturell hänsyn. Utgångspunkten är att ta ställning för individen när hon kränks, oavsett av vem.

Utöver det finns två punkter kring tvångsäktenskap och åtgärder mot detta. (Punkt 10 och 11).

Man vill skärpa inspektionerna för religiösa friskolor, samt slopa möjligheten till dispens från obligatorisk undervisning. (Punkt 31 och 32).

Vården till gömda som förespråkas av fp begränsas till att gälla akutvård. Man vill också att vården ska vara en fredad zon för gömda, och att personal i vården ska förbjudas att anmäla. Det tycker jag är rimligt. (Punkt 4 och 5).

Utöver detta har alltså Jan Björklund gjort klart att burka och niqab inte ska vara tillåtet i skolan. Han har även avvisat massamnesti av flyktingar och diskuterat kring harmonisering av EUs asylpolitik. Det skulle innebära minskad asylinvandring i Sverige men ökad i andra EU-länder.

För den som är oroad över den svenska integrationen, som alliansen själva har erkänt är misslyckad, tror jag det kan vara intressant att lära känna Folkpartiets förslag.

Utöver detta är Folkpartiet ett parti för öppenhet, och i grunden positivt till invandring. Vi ser bristerna i integrationen och är redo att åtgärda dem. Folkpartiet vet att det behövs en bred politik, och jag tycker den sammanfattas fint i den gamla devisen “Att ställa krav är att bry sig”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.