Fortsätt reformera sjukförsäkringen

Sjukförsäkringsfrågan är het, med rätta. Det finns många fall som har uppmärksammats som är hjärtskärande att läsa om. Jag tror det är viktigt som alliansvän att säga att den här reformen inte är färdig. Arbetet fortgår och vi ska vara självkritiska när vi ser de som hamnat snett.

Lösningen på problematiken är dock inte att rulla tillbaka klockan till 2006. Det vi ska se till är att bedömningarna sker på rätt sätt så att de som är sjuka finns i sjukförsäkringen, och de som kan jobba finns på arbetsmarknaden.

Grundidén med sjukförsäkringen är human och helt rätt – sjukförsäkringen ska för de flesta inte vara en återvändsgränd. För de som kan bli friska ska bli friska igen.

Smärtläkaren Stefan Blomberg skriver på SvD Brännpunkt om den gamla sjukförsäkringen: Vi har kastat friska människor på soptippen

Vi har, sedan decennier, pensionerat ut människor med, som Mona Sahlin så bra uttryckte det en gång, “smärre skavanker”, till bedrövliga liv. Under 27 år har jag dagligen träffat dessa smärtpatienter som förändringarna i sjukförsäkringen avser att rädda. Jag möter dem regelbundet som förtidspensionärer, där de besvär som föranlett utpensioneringen sedan länge är framgångsrikt behandlade, alternativt utläkta

Vidare skriver Blomberg om debatten:

Debatten om sjukförsäkringen har kretsat kring lågvattenmärken och har fastnat i surrealistiska extremfall, där människor farit illa i en ”gråzon” med gränsdragnings- och tolkningsproblem – en i grunden nödvändig och välmenande reform avfärdas […]

Alla större förändringar sker via osäkerhet och instabilitet. Det är svårt att se hur den oundgängliga sjukförsäkringsreformen – en gigantisk omställning mellan två olika system – skulle kunna genomföras problemfritt. “Barnsjukdomar” i regelverken måste rättas till vartefter.

Visst är det så. Men vi ska som sagt vara självkritiska som alliansvänner och tala ärligt och öppet om de felbedömningar som har begåtts. De måste rättas till och de som felbehandlats ska kompenseras.

Nystartsjobben finns för att hjälpa de sjukskrivna in på arbetsmarknaden. Kanske behöver den reformen förstärkas så att det blir än mer lönsamt att anställa sjuka.

De rödgröna för fram sin politik som en lösning på problemen i sjukförsäkringen. Men den som tänker ett steg längre förstår att det gamla systemet både var inhumant och ekonomiskt ohållbart. Vägen framåt är att se att sjukförsäkringen idag inte är perfekt, men att grundtanken i reformen är helt rätt.

Se Johnny Munkhammar som på Aftonbladet berättar om sina erfarenheter som cancerpatient. Per Altenberg skriver också bra kring reformen. Och centerpartisten Frank Thorén kommer till samma slutsats som jag: Ge det tid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.