Alliansen i trygg ledning

Per Gudmundson på SvD ledarbloggen:

Dagens opinionsmätningar visar bägge att Alliansen har egen majoritet i opinionen. I Sifo får Alliansen 49,9 procent, och iSynovate får Alliansen 49,2.

Läget är alltså ganska stabilt. Samtidigt visar dock mätningarna att det förekommer en del vacklande så här i slutspurten. I Sifo noteras tre statistiskt säkerställda förändringar. Centern går upp, Folkpartiet går ner. Miljöpartiet går upp.

Men har dessa svajningar någon betydelse? Sannolikt inte. Till Dagens Nyheter säger landets främsta expert på opinionsmätningar, statsvetarprofessor Henric Oscarsson, att faktorn “osäkra väljare” är mindre betydelsefull för valutgången än man kan tro. Det är bara en sjundedel av de osäkra – totalt omkring 150.000 väljare – som kan byta block, visar erfarenheten.

– Om opinionsmätningarna stämmer så innebär det att även om alla dessa väljer en och samma sida skulle det inte påverka vilket av blocken som blir störst, säger Henrik Oscarsson till Dagens Nyheter.

Värt att notera är att Alliansen inte har tappat något i Sifo, och i Synovate har alliansen en säkerställd ledning på 6.2 procent. Precis som Dick Erixon pekar på är det egen majoritet för alliansen i båda mätningarna.

Statsvetaren Henrik Oscarssons Mätningarnas mätning pekar på en alliansledning på sex procent.

Vi får se hur det går i morgon kväll. Heja Alliansen!

UPPDATERING: I Novus nya mätning backar alliansen två procent, men såvitt jag kan se får man fortfarande egen majoritet. Enligt Svensk väljaropionion verkar det också vara så

Nu blir det inga mer mätningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.