Det har länge pyrt bland borgerliga sympatisörer mot Carl Bildt och moderaternas positiva linje mot bland annat Iran. Men nu sätter Fredrik Malm, folkpartiets utrikespolitiska talesperson, ned foten:
I maj 2007 anlände Irans utrikesminister Manocher Mottaki till Sverige på officiellt besök. Flera dagar innan skrev jag på DN Debatt att besöket borde ställas in. […] Stora protester mot mötet ägde rum i Stockholm.
Det finns såväl inom vänstern som inom borgerligheten en uppfattning att den iranska regimen är villig att lyssna på oss och förändra sitt beteende bara vi sitter ned och samtalar med dem. Denna uppfattning om dialog är djupt rotad i svensk utrikespolitik.
Men gång på gång har vi sett hur totalitära stater använder just vår välvilja till dialog för att förhala frågor, stärka sin egen legitimitet, skapa manöverutrymme och dupera världssamfundet. […]
Malm kritiserar både socialdemokraternas Urban Ahlin, men framför allt vänder han sig mot Moderaterna:
Sverige borde redan på ett tidigt stadium ha verkat för skärpta sanktioner inom FN:s säkerhetsråd och även i EU. Svenska UD valde dock att gå i motsatt riktning. Under våren har Sverige genom uttalanden från utrikesminister Carl Bildt och handelsminister Ewa Björling intagit den mest kritiska uppfattningen till sanktioner mot Iran i EU. Carl Bildt tycks tvivla på sanktioner i största allmänhet och Ewa Björling värnar svenska företagsintressen.
Oppositionen å sin sida har inte lyckats enas om en politik i Iranfrågan och skriver därför ingenting om sanktionerna i sitt gemensamma manifest för utrikespolitiken.
Frågan är hur många moderatväljare som verkligen uppskattar Carl Bildts utrikespolitik. Bildt står inte för borgerliga värderingar i utrikespolitiken, och har fått fria händer att driva sin linje.
Det är oerhört positivt att Folkpartiet markerar mot denna utveckling. För borgerliga väljare som tror på en hårdare linje mot världens diktaturer finns det nu ett alternativ att rösta på.