FN är illegitimt

Fredrik Segerfeldt skrev igår på SvD Brännpunkt om FN. Det finns mängder med allvarliga brister, konstaterar han:

Det vore kanske inte så farligt om FN bara var en diskussionsklubb. Så är dock inte fallet. I stället är FN den internationella rättens främsta källa. Det är som att över hälften av ledamöterna i Sveriges riksdag skulle vara nominerade av landets Hells Angelsklubbar. Hur legitim skulle en sådan rättsordning vara?

Och ändå är FN den institution som svenskar har störst förtroende för. Och Sverige fortsätter sätta organisationen i centrum för sin utrikespolitik. Det beror på att vår politik bygger på önskedröm om hur FN borde fungera, som om alla andra länder var som Sverige. Det är djupt naivt.

I stället borde vi se på FN med öppna ögon och drastiskt reducera dess roll till ett forum för diskussion med skurkstater, ta initiativ till starkare samarbete mellan demokratier och börja verka för upprättandet av ett demokratiernas förbund. En sådan organisation skulle bestå av länder som tar principerna om fred och mänskliga rättigheter på allvar och vara en legitim stiftare av internationell rätt. Ett villkorat medlemskap skulle vidare, i stil med EU, skapa ett reformtryck i många länder.

Se även Dick Erixon och Segerfeldts blogg där han uppmanar oss att inte låta frågan dö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.