Diskrimineringslagar eller ej?

Idag lyssnade jag på P3 Nyheter som körde ett stort gräv om diskriminering.

Tjejer med slöja har flera gånger sämre chans att få jobb. Det visar en granskning P3 Nyheter har gjort. Vi sökte 200 jobb över hela Sverige – och den tjej som inte bar slöja var intressant för fyra gånger fler arbetsgivare än tjejen som har slöja på fotot i sin ansökan.

Jag tycker diskrimineringslagar är problematiska, eftersom en näringsidkare själv borde få bestämma vem han eller hon vill anställa i sitt företag. Men jag har inte riktigt koll på ideologin, så jag mailade en nyliberal idol, Mattias $venssonMagasinet Neo. Här är hans svar:

Jag tycker inte att man ska ha diskrimineringslagstiftning. För det första därför att det byråkratiserar frivilliga affärsrelationer. Du bör så klart få anställa vem du vill och släppa in vilka du vill på en lokal du äger.

Lagstiftningen är dessutom orättvis i att den slår mot arbetsgivare trots att de kanske inte alltid har skulden. Om det förekommer rasistiska glåpord vid fikabordet på en arbetsplats är det arbetsgivaren som är ansvarig, t ex. Claes Arvidsson skrev När boten blir värre än soten, ett kort häfte åt Timbro.

Bäst läsning är ekonomen Thomas Sowell, som gått igenom diskrimineringslagar världen över i en bok. Lagarna tenderar att gynna de mest välutbildade i den inkvoterade gruppen, men inte de som bästa behöver det. Han har säkert en hel del texter på sin hemsida som mångårig och flitig krönikör. Sowell visar också hur marknader och konkurrens minskar diskriminering (det straffar sig ekonomiskt att välja bort kompetens), medan ideella institutioner, universitet och monopolföretag sällan brukar vara etniskt integrerade, här finns inte konkurrensen och därför ingen omedelbar kostnad för att diskriminera. Det handlar mindre om attityder än institutioner.

Uppfriskande tankar. Bra att det finns folk som har tänkt så man slipper göra det själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.