(v) + (fp): Skrota sexköpslagen

Idag skriver riksdagsledamöterna Camilla Lindberg (fp) och Marianne Berg (v) på Expressens debattsida: Skrota sexköpslagen för kvinnornas skull:

Sexköpslagen innebär att staten kontrollerar sexuell aktivitet mellan samtyckande vuxna. Grunden till detta är patriarkala föreställningar där sex delas in i “ont” eller “gott”. Människor förhindras att sluta privata avtal gällande sex. Staten anses ha vetorätt i denna annars högst intima fråga.

Lagen är också ett uttryck för den svenska drömmen om det rena folkhemmet. Andra uttryck för denna har varit lobotomi av psykiskt sjuka, tvångssteriliseringar av “socialhygieniska” skäl, samt kriminalisiering och patologisering av homosexualiteten. Protester har avvisats med att “staten vill dig bara väl och vet vad som är bäst för dig”.

Idag gäller detta, fortfarande av samma anledningar, sexhandeln.

Debattörerna fortsätter:

I sexköpslagens förarbeten anges det att “det i ett jämställt samhälle är ovärdigt och oacceptabelt att män skaffar sig tillfälliga sexuella förbindelser med kvinnor mot ersättning”. Detta likställs med mäns våld mot kvinnor, och numera föreslås det ge upp till ett års fängelse.

På det sättet diskvalificerar man kvinnors subjektiva upplevelse. Man infantiliserar dem och fråntar dem deras ansvar för sina handlingar och beslut. Är detta ett steg i riktning mot jämställdhet?
Eller är det i själva verket bara en ny nyans av den traditionella patriarkala synen på kvinnor?

Visst är det så. Sexköpslagen permanentar horstigmat, som inte bara riskerar att drabba prostituerade. Alla kvinnor läggs under luppen – är deras sexualitet bra eller dålig? Är hon en “hora”?

Lindberg och Berg skriver också om sexköpslagens effekter:

Kriminaliseringen av sexköp ger upphov till illegal ersättningsmarknad där handeln är farligare. Efterfrågan minskar inte, utan exporteras dels utomlands, framför allt till europeiska grannländer och Asien, och drivs dels ner under jorden.

Kriminella organisationer ges möjlighet att etablera sig. Det blir svårare för köparen att avgöra om det föreligger tvång eller frivillighet. Benägenheten att larma polisen för den som misstänker att säljaren far illa minskar markant.Man riskerar repressalier både från de kriminella elementen och staten.

Det senare eftersom man kan göra sig misstänkt för “försök till sexköp” – vilket också är kriminaliserat.

Oerhört viktig debattartikel. Visst är det som jag skrivit, att proppen gått ur om sexköpslagen?

UPPDATERING: Se även forskaren Susanne Dodillet på Newsmill: Utvärderingen av sexköpslagen en vetenskaplig skandal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.