Stoppa syndikalisternas utpressning

SvD Brännpunkt skriver idag Harald Ullman (s), Kristina Alvendal (m) och Berns VD Yvonne Sörensen Björud om utpressningen som syndikalister ägnar sig åt utanför Berns:

Utpressning och organiserade trakasserier mot företagare sker allt som oftast i det tysta. Med hot om skadegörelse eller våld försöker kriminella ligor tvinga till sig pengar. Polisen arbetar målmedvetet och framgångsrikt mot denna typ av brottslighet. Nu har en ny typ av utpressningssituation sett dagens ljus genom att syndikalister blockerar ingångar till företaget och skrämmer anställda och besökare. Aktioner av detta slag har tidigare skett i bland annat Malmö, Solna och Stockholm.

Som förevändning för sitt agerande säger sig syndikalisterna driva en facklig strid. Men arbetsgivare och de fack som Berns slutit kollektivavtal med är överens. Syndikalisterna har krävt 1,4 miljoner kronor för att avbryta trakasserierna. Detta är inget annat än utpressning av den sort som den organiserade undre världen bedriver.

Visst är detta utpressning. Men det får inte den behandling det förtjänar av rättsväsendet:

Sedan 2008 arbetar Rikskriminalpolisen, Säkerhetspolisen och Brottsförebyggande rådet samlat mot den organiserade brottsligheten. Arbetet styrs av Samverkansrådet mot organiserad brottslighet. I nio särskilda aktionsgrupper arbetar tvåhundra poliser med att bekämpa utpressning och trakasserier. Blockaderna mot arbetsplatser där motiven varit att tvinga till sig pengar bör tydligt falla under detta arbete. Vi kräver att Samverkansrådet utreder syndikalisternas agerande och att de samverkande myndigheterna agerar lika oavsett vilka förevändningar utpressarna har.

Om blockadvakterna istället haft på sig emblem från ökända organisationer i den undre världen hade samhällets bemötande varit ett annat. Vi tycker att det är oacceptabelt att samma typ av illegala handlingar bemöts olika av samhället beroende på vilket tryck som sitter på tröjorna.

Den etablerade fackföreningsrörelsen borde agera kraftfullt mot syndikalisterna. Varför accepterar man att syndikalisterna svärtar ned svensk fackföreningsrörelse?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.