Norberg vs Wetterstrand hos Neo


Neos debatt på Wisby Hotell

I förmiddags besökte jag seminariet om grön liberalism och Miljöpartiet. Debatten kan ses här.

Jag har skrivit om Neo och deras artikel om Maria Wetterstrand i ett tidigare inlägg. Då skrev jag så här:

Huvudartikeln om Maria Wetterstrand är lätt underdånig och man låter Wetterstrand komma undan med sin lattecharm i behåll. Trots att man i artikeln inte får ett enda liberal ställningstagande ut henne.

Tyvärr är detta mitt bestående intryck av dagens debatt. Johan Norberg började med att förklara sin beundran för Maria Wetterstrand. Den har jag mycket svårt att förstå. Jag upplever att Maria Wetterstrand är trevlig och kompetent, men absolut inte något stjärnskott.

Sen gick Norberg över till en granskning av Miljöpartiets politik. Och det var en rejäl sågning – vilket inte är konstigt. De flesta vet att Miljöpartiet är ett vänsterinriktat parti, vilket Norberg också påpekade.

Det är för mig så självklart att miljöpartiet är vänster att jag måste ifrågasätta utgångspunkten för arrangemanget.

Den gröna ideologin bygger på att naturen är viktigare än allt annat. Det moderna samhället är något onaturligt och vi människor är också onaturliga. Draget till sin spets innebär det att Kuba kan ses som ett föredöme. Deras ekologiska fotavtryck är litet, men människorna lever i misär.

Maria Wetterstrand tror i stora drag på denna ideologi. Men hon är inkonsekvent och väljer att anpassa sig till det mesta som åhörarna vill höra. Bland annat anser hon att alla arter av djur och växter har ett egenvärde för att i nästa stund påstå att virus och sjukdomar inte har det, helt utan att motivera detta.

Norberg lät henne komma undan på ett sätt som gör mig besviken. Den puttriga och småmysiga stämningen under resten av föredraget har jag svårt att förstå. Wetterstrand tog vänsterpositioner eller svarade undvikande.

Maria Wetterstrand är en utpräglad icke-ideolog och för mig känns det oerhört konstigt att se en ideologisk och briljant person som Johan Norberg debattera ideologi med henne.

Att Johan Norberg har initierat och drivit sin flört med Miljöpartiet är en gåta för mig. Johan är en briljant försvarare av kapitalismen och borde kunna se de allvarliga bristerna i den gröna ideologin.

På samma sätt känner jag för Magasinet Neo. Jag kan se att det är bra för Neo att de blir större genom att bredda sig till rödgröna. Arrangemanget idag var en publik succé. Men som liberalt samhällsmagasin tycker jag man sviker.

Idag fick Maria Wetterstrand än en gång triumfera och posera med liberaler som av någon anledning lät henne framstå som liberal. Godtrogna storstadsliberaler ser efter Neos seminarium idag än mer miljöpartiet som ett alternativ.

Utmärkt idé att låta en partiledare ställas mot väggen och få debattera ideologi. Men nu blev det bestående intrycket det som stod i Neos förra nummer – “Alla älskar Maria”. Och jag fattar faktiskt inte varför.

Per Altenberg skriver också om föredraget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.