Islamofobi en problematisk term

Anna Ekström har skrivit ett blogginlägg om termen islamofobi, men får mothugg i kommentarerna av Thomas Nydahl:

På vilket sätt skulle din förra användning av begreppet “islamofobi” skilja sig från den du gör här? Det är bara du själv som kan tyda definitionen, omvärlden lär inte bry sig om att du lägger något nytt i den.

Det är begreppet i sig som är förkastligt och kontraproduktivt. Om du använder begreppet spelar du på samma planhalva som alla godhetsprofeterna och vänsterapologeterna. Du blir rentav en spelare i deras lag. Jag kan inte se vad det skulle tjäna till.

Är det inte problematiken i sig – islamismen med allt av det innebär av sociala förändringar, förtryck och i slutänden våld och terror – vi borde diskutera. Jag tänker fortsätta göra det och insistera på att begreppet islamofobi är en skymf.

Axess har utgått från att begreppet islamofobi är etablerat i debatten och ska användas på samma sätt som antisemitism. Men frågan är om det är korrekt.

Jag tycker man borde prata om fördomar mot muslimer istället för att använda begreppet “islamofobi”. Det är inget fel att vara rädd eller kritisk mot religion – det är snarare ett karaktärsdrag.

Fördomar mot religiösa ska därmed bekämpas å det starkaste.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.