Ingen rödgrön rätts- eller utrikespolitik

På SvD Brännpunkt skriver idag företrädarna för alliansens rättspolitik som svar på Thomas Bodströms artikel.

Att Bodström ensam svarar på vår debattartikel, utan att ge en antydan av rödgröna besked, manifesterar hur det rödgröna samarbetet ser ut i rättsfrågor. Det existerar inte.

Socialdemokraterna vill skärpa straffen för våldtäkt, skriver Bodström. Hans kollegor i Vänsterpartiet vill emellertid istället sänka straffen för alla grova brott, genom att villkorligt frige fängelsedömda efter bara halva strafftiden. Miljöpartiet har å sin sida varit emot alla straffskärpningar för grova våldsbrott och upprepad brottslighet som Alliansregeringen under mandatperioden genomdrivit. Hur en rödgrön påföljdspolitik i slutändan skulle se ut kan man bara spekulera om.

Man vet inte så mycket om vänsterns rättspolitik, förutom att de vill släppa mördare och våldsverkare fria snabbt.

Ett annat område där det råder oenighet är utrikespolitiken. Mona Sahlin har valt att belysa den genom sitt besök i Afghanistan. Aftonbladet:

Samtidigt som de borgerliga är överens om att svenska soldater ska stanna kvar i Afghanistan är splittringen total bland de rödgröna.

Vänsterpartiet vill dra hem soldaterna genast, Miljöpartiet senast 2014. Medan S hittills inte velat tala om någon tidsgräns.

Mona Sahlin lovar besked innan valet om Afghanistan. Frågan är om det blir en lika bra “uppgörelse” som den om baserna? Där är vänstern överens, men ändå har partierna olika syn på vad det innebär att vara överens.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.