Hiris Ali skoningslös mot islam

Charlotte Wiberg har lessnat på att bli felciterad och skriver ett blogginlägg om detta. Jonathan Leman skriver om hennes blogginlägg och plockar fram ett citat av Hirsi Ali från en gammal intervju. Så här säger hon:

“We are actually at war, not just with Islamism, but with Islam itself.”

Nu har äntligen Leman, Demirbag-Sten m fl hittat ett citat som kan vara problematiskt. Men hittills i debatten har man inte anfört något som detta. Hursomhelst, jag kan hjälpa till med ett smaskigt citat till från ett gammalt blogginlägg och en intervju med reason:

For starters, you stop the spread of the ideology […] You stop that. You stop the symbol burning and the effigy burning, and you look them in the eye and flex your muscles and you say, “This is a warning. We won’t accept this anymore.” There comes a moment when you crush your enemy.

Med de gängse termer som vi använder kring diskussionen om islam är Ayaan Hirsi Ali islamofob. Det betyder att hon i praktiken är rasist och ska uteslutas från det offentliga samtalet.

Men jag ser att Hirsi Ali är en stenhård kritiker av islam som ideologi. Hon ser islam som ett politiskt och religiöst system inkompatibelt med västerländska värderingar. Jag ser inte att hon är en person som attackerar muslimer direkt, även om hon gör det indirekt genom sin kritik av islam.

Kritikerna av Hirsi Ali möter henne inte på samma planhalva. De menar att man kan tolka islam på vilket sätt man vill. För dem är debatten slut där, och Ayaan Hirsi Ali en islamofob (=rasist).

Men vad vi ser i världen är att islam är en oreformerad religion, på samma stadium som kristendomen var innan upplysningen. Det finns stora problem med islam. Utan kritik och debatt kommer inte religionen att reformeras.

Kristendomen reformerades genom att den besegrades – genom att de sekulära krafterna “krossade” kristendomen har den idag förvandlats till en fredlig religion. Islam måste genomgå samma process.

Vi behöver en kulturdebatt kring islam, där man låter “islamofober” komma fram och bli bemötta i en kulturdebatt. Idag finns ingen sådan debatt, utan liberaler agerar grindvakter och märker kritiker av religion som rasister. Därmed stoppas debatten som skulle kunna bidra till en reformation av islam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.