Hårdare straff för våldsbrott

Idag införs hårdare straff för våldsbrott. Om detta skriver Henrik von Sydow på Aftonbladet:

I dag skärps straffen för grova våldsbrott: misshandel, rån och våldtäkt. Det är en viktig del av alliansregeringens reformagenda som syftar till att höja straffen för våldsbrott och öka människors skyddsvärde med mer rättvisa straff. […]

Med den nya lagstiftningen bryts en tradition med rötterna i 1970-talet av överslätande inställning och alltför låga straff för våldsbrott och övergrepp. Nu ökar domstolarnas möjligheter att åstadkomma straff som står i proportion till brottets allvar.

Men vad vill vänsterpartierna?

Socialdemokraterna vill bilda regering med Vänsterpartiet och Miljöpartiet – de två partier i riksdagen som av ideologiska skäl motsätter sig skärpta straff för allvarliga våldsbrott. Vänsterpartiets prioriterade rättspolitiska reform är i stället att återinföra halvtidsfrigivningen vilket innebär att låga straff för grova brott ska göras ännu lägre och fängelsedömda ska friges efter halva strafftiden.

Det är samma förslag som riksdagsledamot Thomas Bodström drev som socialdemokratisk justitieminister

Det känns fantastiskt att Alliansen nu höjer straffen för våldsbrott. Det är en skam med alla de mördare och våldsverkare som kommer undan med något futtigt år i finkan.

Det är utmärkt att alliansen nu gör detta till en valfråga. Vill vanligt folk verkligen att mördare, våldtäktsmän och våldsverkare ska få milda straff?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.