Föredrag med Robert Spencer

Robert Spencer

Robert Spencer framför SDs banderoller

Av en slump fick jag reda på att Robert Spencer skulle besöka Almedalen idag och hålla ett föredrag. Aftonbladet har skrivit om under rubriken Islamhatare talar för SD. Här är klipp ur artikeln:

– Han tillhör den farligaste typen, säger Mohammed Kharraki, ordförande för Sveriges Unga Muslimer.

– Robert Spencer tillhör en grupp debattörer som har väldigt starka rasistiska åsikter. Han försöker måla upp en bild av muslimer som ett hot mot samhället, säger han.

Robert Spencer är en amerikansk islamolog och kritiker av islam. Han har en blogg som heter Jihad Watch.

Robert Spencer bygger all sin argumentation på texter från Koranen och det som han påstår, med rikliga källhänvisningar, är att islam är både ett religiöst och ett politiskt system och att detta politiska system inte är kompatibelt med mänskliga rättigheter. Ni kan läsa en snabb introduktion till detta här.

Aftonbladet skriver i sin artikel att Robert Spencer är en islamhatare, och rent tekniskt kan det vara korrekt. Jag vet inte om Robert Spencer hatar islam, det var inget som han redogjorde för under sitt föredrag.

Under föredraget gav Robert Spencer inte uttryck för några rasistiska åsikter. Hans kritik riktade sig mot hans bild av islam som politiskt och religiöst system.

I Aftonbladets artikel påstår Mohammed Kharraki från Sveriges Unga Muslimer att Robert Spencer är farlig. Jag upplevde inte att han var farlig. Han grundade sin argumentation på källor och på upplysningens principer om mänskliga rättigheter.

Sd hade bjudit in Sveriges Unga Muslimer för att debattera med Robert Spencer, men ingen ville komma. Så Robert Spencer höll sitt föredrag och sen var det dags för publikfrågor. En person menade att han hade fel, och lämnade över en medicin mot islamofobi. Han invände inte i sak mot något som Robert Spencer sa och lämnade sedan salen.

Efter detta kom några ytterligare publikfrågor som Robert Spencer besvarade. Sedan kom en intressant fråga från Per Gudmundson från SvD. Han menade att Robert Spencer pratat för rasister och att det fanns rasistiska kommentarer på hans blogg.

Robert Spencer svarade att han står för de åsikter som han företräder, som han grundar på mänskliga rättigheter och upplysningen. Han menade att om någon av de personer som han talat för motsade vad han stod för var han emot detta på samma sätt han är emot det han kritiserar inom islam.

Han menade att den fråga som Gudmundson ställt kan utnyttjas av islamister världen över, men att Gudmundson inte ska lastas för detta på samma sätt som han inte ska lastas för att hans budskap utnyttjas på felaktigt sätt.

Stämningen under föredraget var mycket tät. Det påminde mig om när israels ambassadör besökte Linköping. Då stördes arrangemanget av vänsterungdomar som skrek och visades ut av polis. Men denna gång kunde alltså arrangemanget genomföras i demokratisk anda.

Jag vet inte om Robert Spencer har rätt och jag välkomnar kritik av hans åsikter, som på samma sätt som Robert Spencer baserar sina påståenden på saker som kan styrkas med källor.

På samma resonerar jag kring sd, som jag tidigare har skrivit om. Många inom sd är rasister, mycket av deras politik är puckad och vissa av deras förslag är obehagliga. Men jag tycker de ska bemötas med argument och jag tycker de ska ha rätt att manifestera.

Jag är stolt över att detta arrangemang har kunnat äga rum. Demokrati blir aldrig större än när kontroversiella åsikter diskuteras på det sätt som det gjordes idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.