SR: Grova faktafel om bosättningar

Fred i Mellanöstern har i ett långt inlägg reagerat på Cecilia Uddéns reportage om IKEA och deras leverens till de israeliska bosättningarna. Reportaget har nu gått ut som TT-telegram och citeras bland annat i DN.

När man tittar på internationell rapportering om bosättningar och jämför med den svenska framgår det hur primitiv och nästan besatt bevakningen är hos oss. Medan det i internationell press framgår att bosättningarna och gränserna på Västbanken är enförhandlingsfråga för fredsprocessen, så fortsätter svenska så kallade mellanösternkorrespondenter att förfasa sig över att bosättningarna fortfarande existerar.

Svenska journalister struntar i att Israel flera gånger föreslagit en lösning. Man öser på om att bosättningarna skulle vara ”olagliga” trots att FN står bakom en förhandlad lösning om dem, och att de ligger på judiskägd mark. Internationell lag slår dessutom fast att Israel har rätt till delar av Västbanken i varje framtida fredsuppgörelse (se nedan).

SR och Cecilia Uddén menar att bosättningarna är “olagliga enligt internationell rätt”. Detta kommenterar Fred i Mellanöstern så här:

Den som kallar bosättningarna ”olagliga” har egentligen bara ett (högst ifrågasatt) argument – nämligen att Fjärde Genèvekonventionen skulle förbjuda en stat att aktivt skicka in egna medborgare till ett område som ockuperats från en annan erkänd stat. Västbanken är ett omtvistat område som i modern tid aldrig rättmätigt tillhört någon annan erkänd stat sedan det Ottomanska Imperiet.

Bosättningarna är alltså en del av förhandlingar mellan israel och palestinierna. Men nu är det så att palestinierna vägrar förhandla:

Så sent som i september 2008 erbjöd Israels förra regering en slutlig fredsuppgörelse som innebar att palestinierna skulle få 99,3 procent av de aktuella områdena efter utväxling av mark, samt en lösning i Jerusalem. Ingen kan förneka att det var ett exceptionellt långtgående försök att nå en fred.

Den palestinska sidan valde dock att strunta i erbjudandet. […] Israel erbjöd en lösning, och palestinierna tackade nej utan eget motförslag. Detsamma gjorde Yassir Arafat, när han erbjöds en liknande lösning 2000-2001 i Camp David och Taba.

Det är skrämmande att se hur avskild den svenska bilden av mellanöstern är från vad som verkligen händer där nere. Denna bild ekas av alla svenska medier, vilket är problematiskt.

Särskilt problematiskt blir det när statliga media ägnar sig åt den här typen av upprepade grova felaktigheter i rapporteringen. Våra skattemedel läggs på vad som i slutändan blir en anti-israelisk kampanj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.