Sifo bekräftar tesen: Alliansen leder

I torsdags analyserade jag resultatet från SCBs stora väljarbarometer. Där ledde de rödgröna, och den samlade bedömningen var då att detta berodde på att SCB mätte perioden innan de rödgröna presenterat sin skuggbudget.

Idag kan vi läsa i alla stora tidningar om den nya mätning som SIFO levererat. Och Lena Mellin på Aftonbladet delar min tes:

Vad beror svängningarna på?
– Det är inga stora svängningar. Det är SCB:s undersökning som stuckit ut. Tittar man på de flesta andra mätningar är trenden tydlig. Alliansen går framåt, de rödgröna backar, säger Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator.

Se även Per Gudmundson i SvD: SCB är rökt:

Dagens Sifo, gjord 31 maj till 10 juni, pekar på att det är SCB som är ”rökt”. Socialdemokraterna tappar 3,7 procentenheter och landar på 30,6 procent, vilket drar ner De rödgröna till 45,6 procent. Moderaterna går förbi och blir största parti på 32,9 procent, och Alliansens partier får tillsammans 48,4 procent.

Synovate har visat det. Novus har visat det. Demoskop har visat det. Och nu visar också Sifo att Alliansen leder. Inte med mycket (2,8 procent motsvarar 160000 väljare) men med tillräckligt för att ytterligare understryka antagandet att vad SCB uppmätt är historia.

Se även PLC, Tokmoderaten, Den hälsosamme ekonomisten, Mary X Jensen samt Dick Erixon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.