”If Israel goes down, we all go down”

Spaniens före detta premiärminister har skrivit en debattartikel till stöd för Israel. Så här skriver han om Israel:

Uniquely in the West, it is the only democracy whose very existence has been questioned since its inception. In the first instance, it was attacked by its neighbours using the conventional weapons of war. Then it faced terrorism culminating in wave after wave of suicide attacks. Now, at the behest of radical Islamists and their sympathisers, it faces a campaign of delegitimisation through international law and diplomacy.

Sixty-two years after its creation, Israel is still fighting for its very survival. Punished with missiles raining from north and south, threatened with destruction by an Iran aiming to acquire nuclear weapons and pressed upon by friend and foe, Israel, it seems, is never to have a moment’s peace

Han skriver också om hur europeiska politiker förhåller sig till Israel:

To defend Israel’s right to exist in peace, within secure borders, requires a degree of moral and strategic clarity that too often seems to have disappeared in Europe. The United States shows worrying signs of heading in the same direction.

Något som är helt klart är att Sverige och svenska politiker inte har den moraliska klarhet som krävs för att ens nyansera debatten om Israel. Carl Bildt har en anti-israelisk linje som glädjer arabvärlden. Fredrik Reinfeldt skiter i vilket och passar på att ta poäng på den israelhatiska opinionen i Sverige.

Israelvännerna i Folkpartiet hukar ängsligt med det blöta fingret i vinden. När det är vindstilla kan man uttrycka ett försiktigt stöd. Annars håller man helt enkelt klaffen.

Läs José María Aznars artikel. Sällsynt att se en statsman från Europa.

PS: Artikeln publicerades från början i The Times, men eftersom de kräver registrering har nu artikeln återpublicerats på World Jewish Congress’ hemsida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.