Frige Gilad Shalit!

Sionistiska federationen har publicerat ett upprop för Gilad Shalit:

Den 25 juni markerar fyraårsdagen sedan den franska och israeliska medborgaren Gilad Shalit kidnappades av terrororganisationen Hamas på israeliskt territorium i närheten av Kerem Shalom-övergången i södra Gazaremsan. Den 24-årige Gilads bortförande utgör, som en rad internationella människorättsorganisationer framhävt, ett grovt brott mot internationell och humanitär rätt. Däribland den tredje Genevekonventionen.

Gilad tillfångatogs av Hamas eftersom han är en soldat i israeliska armén och israelisk medborgare. Sedan tillfångatagandet har han hållits som gisslan av Hamas på okänd ort, i strid mot internationell rätt. Ingen vet var han är och ingen har tillåtits besöka honom eller kontrollera hans hälsotillstånd.

Han har sedan sitt bortförande för fyra år sedan inte anklagats för att ha begått något brott mot internationell rätt och inget tyder heller på att Hamas avser att föra en process mot honom för något krigsbrott. I strid mot Genevekonventionen har Gilad även förvägrats att hålla kontakt med sin familj och få besök av den internationella rödakorskommittén.

Sverige är idag världens tredje största biståndsgivare till Palestinierna genom sitt bilaterala stöd på 800 miljoner kronor. Detta ger den svenska regeringen en unik möjlighet att med kraft kräva att makthavarna i Gaza friger EU-medborgaren Gilad Shalit, som redan berövats fyra år av sin ungdom.

Den svenska regeringen bör ställa krav på Hamas att de frisläpper Gilad Shalit. Utan internationellt tryck kan detta glömda gisslandrama fortgå hur länge som helst – i strid med internationell rätt.

Skriv under uppropet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.