Fiskare från martyrbrigaderna

Svenska Dagbladet uppmärksammar ett reportage från Aftonbladet idag:

Aftonbladet har i dag ett reportage från begravningen av en av de fyra män som sköts ihjäl av israelisk militär i går morse.

Aftonbladets reporter kontrasterar de två versionerna av händelseförloppet. Dels Gaza-bornas berättelse om att männen var fiskare, dels Israels påståenden om att männen var terrorister.

Men Gudmundson uppmärksammar att något är misstänkt med dessa oskyldiga fiskare:

På de stort uppslagna bilderna (ännu tydligare i Dagens Nyheters pappersupplaga) ser man att Qwader är svept i en flagga med ett emblem. Aftonbladet kallar det “ett gult tyg över bröstet, med bilder på vapen”.

Kanske skulle läsarna kunna bättre bedöma sanningshalten i respektive version om Aftonbladet (och för all del DN) också skrivit att det gula tyget i själva verket är flaggan för Al Aqsas martyrbrigader, en palestinsk terroristorganisation som närmast är att betrakta som partiet Fatahs väpnade gren och som begått otaliga terrorattacker mot Israel. Brigaderna har, enligt New York Times, bekräftat att de fyra var medlemmar.

Men nu har faktiskt Aftonbladet uppdaterat sin artikel och i en fotnot berättat att männen var medlemmar i en terrororganisation. Oerhört generöst efter att man slagit på stora trumman och skildrat männen som oskyldiga fiskare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.