Dershowitz: Aktionen legal

Den amerikanske vänsterdebattören och juridikprofessorn Alan Dershowitz kommenterar aktionen mot Ship to Gaza i Jerusalem Post:

[…] their actions were not illegal under international law. The blockade of Gaza, a terrorist enclave that has engaged in repeated acts of armed aggression against Israeli civilians, is supported by Egypt and other nations. Although the flotilla was boarded in international waters, the intent to enter the coastal area of Gaza was clear and undisputed. A sovereign nation need not wait until the line is unlawfully crossed when the intruders have made known their determination to cross the line. The United States and other western countries have boarded ships in international waters over the years to enforce blockades and to protect security.

When Israeli marines were attacked by lethal weapons, they had the absolute right to defend themselves and protect their fellow soldiers. Whether they acted reasonably and proportionately can be known only after a thorough investigation, which the Israeli authorities should begin immediately.

Personligen är jag inte juridikutbildad, och jag vet att många andra kunniga menar att Israel agerat olagligt. Vad de definitivt inte har gjort är att kommunicera sin ståndpunkt tydligt i denna fråga, och kring vilka lagar och regler de lutar sig emot.

Gunnar Hökmark, en mycket stark Israelvän, kritiserar nu Israel och menar att det var fel av dem att borda på internationellt vatten. Jag kan inte uttala mig om det legala, men jag håller helt med i följande:

Det är den som har att företräda det israeliska folket och bidra till att man möts av respekt och förtroende och att det faktum att man är regionens enda demokrati också präglar handling och ansvarsutkrävande. Nu har man istället bidragit till en situation som gör Israels värsta fiender till vinnare, som underminerar relationer med andra länder och som lett till fördömanden världen över.

Det är som Svenska Dagbladet skriver i dag, att i valet mellan två olika alternativ valde man ett tredje och sämre. Den israeliska regeringen har ett ansvar för detta gentemot omvärlden och gentemot sin egen befolkning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.