Blockad mot blockad

Svenska Hamnarbetarförbundet inför nu en blockad mot israeliska varor, i protest mot israels blockad av Hamas. På Newsmill skriver de om varför och händelsen rapporteras just nu i de flesta medier.

Blockaden mot Gaza har kommit till på grund av att Hamas förklarat Israel krig, och kontinuerligt anfaller Israel. Blockaden upphör omedelbart om Hamas lägger ned vapnen och sluter fred med Israel. Men det vill inte Hamas.

Omvärlden har heller inget intresse av att pressa Hamas, utan respekterar deras ställningstagande. Istället sätter man en enorm press på Israel.

Hamnarbetarna påstår också att blockaden mot Gaza är illegal och kollektiv bestraffning. NGO monitor har rett ut den legala statusen kring blockaden.

Är den kollektiv bestraffning?

Restrictions on the flow of goods in a war environment do not constitute “collective punishment” under international law.  “Collective punishment” refers to the imposition of criminal penalties and does not refer to the legal act of retorsion (e.g. sanctions, blockades).  In fact, pursuant to Article 23 of the Geneva Convention (which sets standards for the provision of limited humanitarian aid), Israel has no obligation to provide any goods, even minimal humanitarian supplies, if it is “satisfied” that such goods will be diverted or supply of such goods will aid Hamas in its war effort.  As numerous credible accounts have reported, Hamas has diverted supplies from Gaza’s civilian population.

Är blockaden illegal?

Israel’s actions were also in line with the international law obligation to prevent support to terrorists. Security Council Resolution 1373 required all states, by authority of Chapter VII, to “Refrain from providing any form of support, active or passive, to entities or persons involved in terrorist acts, including by … eliminating the supply of weapons to terrorists.” According to international law scholar Abraham Bell, this Security Council Resolution arguably “requires states to block the passage of support to Hamas, a terrorist organization.”

Hamnarbetarnas påstående om att “Vårt fackförbund sympatiserar inte med Hamas och dess agerande” klingar därför falskt.

Hamnarbetarförbundets aktion är ett stöd för Hamas i  deras kamp mot Israel, och såvitt jag kan se även ett brott mot FN-resolution 1373.

Frågan är om denna aktion är laglig.

Tipstack: Ulmerkotten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.