70% av SCB innan vändningen

Jag sitter just nu och följer twitterflödet kring SCB-undersökningen. Så här skriver politikerbloggens Anders Pihlblad:

Med andra ord är detta inte ett resultat som partierna viftar bort. Däremot kommer framför allt alliansen att peka på att det skett stora svängningar i opinionen i maj. Fram till och med den 16 maj hade 70 procent av intervjuerna i SCB:s undersökning genomförts och det är först i juni som alliansen fått övertaget i Novus.

Jag noterar också att Stig-Björn Ljunggren innan mätningen passat på att uttala sig:

– Ja, det är SCB som har valresultatet, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren

Mitt personliga tips är att Stig-Björn gör en Sören Holmberg. Jag tror som Fredrik Segerfeldt att Alliansen kommer vinna höstens val. Och det är inte främst en förhoppning, utan min logiska bedömning. Om alliansen torskar är mitt politiska sinne helt fel.

Hjärtat kan tveka, men hjärnan har sin sak klar.

Det kommer absolut att bli jämnt, men vänstern har två viktiga saker som talar emot dem – impopulära ledare och impopulär politik. Ju mer vänstern pratar om sin politik, desto mer tappar de.

Oberoende av vad man tror gäller det att jobba på stenhårt. Nu kör vi in i kaklet och fixar så alliansen blir omvald!

UPPDATERING: SvDs Göran Eriksson kommenterar:

Vad beror skillnaden mellan de olika mätningarna på?

En förklaring kan vara att SCB:s mätning är gjord tidigare än exempelvis Novus mätning som publicerades igår. SCB skulle alltså ha kunnat missa en accelererande nedgång för framför allt Socialdemokraterna.

UPPDATERING 2: DNs Henrik Brors kommenterar:

Men hur kan det skilja så mycket mellan SCB:s och övriga instituts mätningar, som ju visat att det är jämnt mellan blocken?

– Det kan vara en följd av att SCB är så långsamma med att publicera sina mätningar. Huvuddelen av SCB:s mätning är gjord i början av maj, 70 procent av intervjuerna är gjorda under första halvan av maj. Om vi jämför med andra mätningar som gjorde under samma period visade även de på en klar rödgrön ledning. I Sifos mätning ledde de rödgröna med 3 procentenheter, i Skops med 5 procentenheter.

UPPDATERING 3: Statsvetaren Ulf Bjereld (s) kommenterar:

En förklaring skulle kanske kunna vara att delar av SCB:s undersökning är genomförd i början av maj, innan opinionen på allvar började förflytta sig.

UPPDATERING 4: M är större än s i SCBs ojusterade siffror. Henrik Brors:

– Många väljare har nu glömt, eller förträngt, hur de röstade i valet 2006. De flesta institut justerar därför sina intervjuresultat i minskande grad för att bättre fånga upp opinionssvängningarna.

– Enligt Statistiska Centralbyråns ojusterade siffror är Moderaterna nu större än Socialdemokraterna.

Kommentar från bloggen Norah4you. (Tipstack Jocke)

UPPDATERING 5: Henric Oskarssons poll of polls visar en ledning på 1% totalt för de rödgröna. Han kommenterar:

Varför skiljer SCBs resultat från övriga institut? Viktigt att påminna att SCB denna sköna maj har haft en ovanligt lång fältperiod (28 april-30 maj), oklart varför. Det är alltså inte omöjligt att de senaste telefonundersökningarnas uppmätta likaläge i opinionen inte syns i SCB-mätningen. Den långa mätperioden ger ett slags genomsnitt för maj månad. En månad då mycket ny politik presenterades för väljarna.

UPPDATERING 6: Johan Ingerö kommenterar på Aftonbladet:

Men läget behöver ändå inte vara akut för alliansen. SCB har nämligen haft otur med tajmingen. 70 procent av mätningen är gjord mellan 28 april och 16 maj. Därför kan SCB har missat effekterna av vänsterbudgeten, som knappast rosade väljarmarknaden utan tvärtom utlöste vänsterpartiernas senaste ras

UPPDATERING 7: Mats Knutson på Twitter:

En förklaring till att SCB visar ett annat resultat kan vara att den är gjord tidigare än flera andra mätningar som nyligen presenterats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.